آبیاری هوشمند درختان و گیاهان شهری یکی از روش هایی است که در جلوگیری از هدر رفتن آب موثر است. این روش چه در ابعاد کوچک مثل باغچه و چه در ابعاد بزرگ مثل زمین های فوتبال، پارک های بزرگ و زمین های کشاورزی کمک می کند. با IOTMAP همراه باشید تا با کارکرد این سیستم هوشمند آشنا شوید.
کشور ایران یک کشور گرم و خشک است که هر ساله با کمبود آب شیرین مواجه می شود که ۸۰ تا ۹۰ درصد هدر رفت آب در بخش کشاورزی و آبیاری های فضای سبز است. این میزان نشان دهنده لزوم تغییر سریع روش های آبیاری قدیمی است.
آبیاری هوشمند درختان و گیاهان شهری چگونه ممکن است؟
سیستم آبیاری هوشمند بر اساس زمین مورد نظر و نوع گیاهش برنامه ریزی می شود و به صورت اتوماتیک در زمان های مشخص آبیاری را انجام می دهد. کنترل کننده های آبیاری قدیمی بر طبق برنامه و تایمر های از قبل تعیین شده کار می کردند ولی کنترل کننده های آبیاری هوشمند بر طبق شرایط آب و هوا، شرایط خاک، میزان تبخیر و میزان آب مورد نیاز گیاه، آبیاری را انجام می دهند.
برای مثال در زمان هایی که دما افزایش پیدا می کند یا بارش کم می شود، کنترلر های آبیاری معیار های برنامه ریزی آبیاری را ارزیابی و مدت زمان آبیاری را تنظیم می کنند.
انواع کنترلر های آبیاری هوشمند
دو نوع کنترلر در سیستم آبیاری هوشمند درختان و گیاهان شهری استفاده می شود که بر اساس نوع زمین و منطقه مشخص می شود که کدام گزینه مناسب تر است تا انتخاب شود.
- کنترلر بر اساس آب و هوا(ٍET): این کنترلر با دریافت اطلاعات آب و هوایی محل، زمان بندی آبیاری را تنظیم می کند. این کنترلر ترکیبی از تبخیر سطح خاک و تعرق گیاه است. در این مواقع زمین به مقدار کافی آب دریافت می کند. این کنترلر از چهار پارامتر آب و هوایی شامل دما، باد، میزان تابش خورشید و رطوبت استفاده می کند که برای تعیین آب مورد نیاز زمین دقیق است.
- سنسور های رطوبت خاک زمین: زمانی که سنسور در داخل زمین و در زیر ریشه چمن ها گذاشته می شود، میزان رطوبت خاک را تعیین می کند. دو نوع سیستم رطوبت خاک وجود دارد.
آبیاری بر اساس میزان نیاز
این سیستم نیازی به برنامه ریزی برای مدت زمان آبیاری ندارد و فقط زمان شروع و روز های هفته در آن تنظیم می شود. در این سیستم یک حد بالا و پایین توسط کاربر مشخص می شود و بر اساس حد مشخص شده، هر زمانی که خاک نیازمند آب باشد سیستم شروع به آبیاری می کند.
سیستم آبیاری چرخه ی توقفی
در این سیستم مثل کنترلر های قدیمی، برنامه ی آبیاری، زمان شروع و مدت زمان آبیاری تنظیم می شود. تنها تفاوتش با سیستم های قدیمی این است که در صورتی که رطوبت خاک کافی باشد آبیاری بعدی را متوقف می کند.
مزیت های آبیاری هوشمند
سیستم آبیاری هوشمند مزیت های زیادی دارد که به شرح زیر است:
- در کنار آبیاری، کوددهی هم انجام می شود.
- در زیرزمین کار گذاشته می شود.
- به صورت قطره ای کار می کند.
- در صورت باریدن باران متوقف می شود.