پیش از پرداختن به موضوع امضای دیجیتال در فرایند های شهری به کاربرد و چیستی امضای دیجیتال می پردازیم. در واقع امضای دیجیتال روشی از رمزنگاری نامتقارن به حساب می آید. امضای دیجیتال با اعتبار و ارزش بالا تر مانند امضاهای سنتی و دستی عمل می کند.
کاربرد های امضای دیجیتال
از کاربرد های امضای دیجیتال یا رمزنگاری نامتقارن می توان به این موضوع پرداخت که هنگام دریافت پیامی از سمت فرد ناشناس، فرد گیرنده به کمک امضای دیجیتال می تواند به صحت پیام ارسال شده از یک منبع موثق پی ببرد. این گونه اطمینان کامل را در رابطه با ارسال از طرف شخص فرستنده ی نامه که امضای آن وجود دارد حاصل می شود و همچنین متوجه می شود که نامه جعلی نمی باشد.
از جمله کاربرد های دیگر امضای دیجیتال میتوان به این مورد اشاره نمود که فرستنده از انکار و یا مخفی کردن ادعای خود در رابطه با فرستادن پیام خود به فرد گیرنده معذور می باشد و فرد امضا کننده نمی تواند این ادعا را داشته باشد که این نامه از سوی وی فرستاده نشده است و امضا جعلی است.
امضای دستی یا امضای دیجیتال
در بسیاری از مواقع امضاهای دیجیتال مشابه امضاهای دستی هستند اما به روشی پیچیدهتر که باید به صورت فایل های رمزنگاری نامتقارن صورت پذیرد تا کارآمدتر واقع شوند. همه ی ما یک امضای دستی مشخص داریم و حتما بار ها از آن استفاده کرده ایم اما این روز ها با ورود به فضای دیجیتال و ارتباط های مهم کاری از راه دور، امضای دیجیتال در فرایند های شهری بسیار پرکاربرد شده است.
قوانین بین المللی در رابطه با امضای دیجیتال
در حالت کلی قوانینی در حوزه امضای دیجیتال و امضای الکترونیکی در کشور های دیگر و همچنین در کشور ما وجود دارد اما این قوانین به صورت کامل تمام ضوابط را پوشش نمیدهند. همچنین در آمریکا و اتحادیه اروپا و برخی از کشور های دیگر این نوع امضا قوانین متفاوت و خاص مربوط به خودشان را دارند و در حوزههایی هم ضعفهایی دیده می شود.
نقش امضای دیجیتال در فرایند های شهری
این موضوع که تکنولوژی در جای جای زندگی ما نقش خود را پیدا کرده است انکار ناپذیر است. همین طور در پی آن، امضاهای دیجیتال هم در فرآیند های شهری وارد شده و به رسمیت شناخته می شوند. در این بین سیاست گذاری ها و استاندارد سازی هایی صورت گرفته تا اعتبار بیش تری به این موضوع داده شود و سوال های زیادی را پاسخگو باشد.
امضای دیجیتال در فرآیندهای بانکی
امضای دیجیتال و امضای الکترونیکی بانکی که در سال گذشته از سوی بانک مرکزی مطرح شد، زیرساخت های مهمی را در رابطه با امنیت نظام بانکداری به وجود آورده است که مزایای مختلفی را از جمله موارد زیر در بر می گیرد:
- تشخیص هویت مشتریان سرویس دهنده های بانکی
- تراکنش و نقل و انتقالات مالی
- رمزنگاری اطلاعات حساس و مهم
- تصدیق اصالت مشتریان حقیقی و حقوقی
در پی ارائه خدمات بانکداری الکترونیکی و نقشه اینترنت اشیا و یا IOTMAP به نقش و کاربرد گسترده آن در زندگی شهری خود پی می بریم.