اهمیت پایش سلامت سازه را به طور وسیع در حوزه مهندسی عمران مورد بحث قرار میدهند. البته با پیشرفت تکنولوژی اینترنت اشیا به این حوزه نیز ورود پیدا کرده است. مهمترین سازههایی که نیاز به پایش سلامت دارند عبارتند از سکو های نفتی، نیروگاهها، توربینهای بادی، سدها و پلها، تونل و در نهایت با توجه به ورود حوزه اینترنت اشیا برجها و ساختمانهایی که با بهره گیری از تکنولوژیهای جدید ساخته شده اند. با IOTMAP همراه باشید.
اهمیت پایش سلامت سازه
پایش سلامت سازه چیست و به چه منظوری آن را بیان میکنیم؟ پایش سلامت سازه را برای این منظور بررسی میکنیم که گزارشی از وضعیت مصالح داشته باشیم و بدانیم هماهنگی صورت گرفته میان اعضای سازه به چه شکل است. چرا باید پایش سلامت سازه برای ما مهم باشد؟ این هماهنگی چه مقدار عمر دارد و در نهایت تا پایان عمر سازه دوام دارد یا خیر؟
خوب است که بدانید اتفاقات و حوادث اطراف سازه باعث ایجاد تغییراتی در رفتار استاتیکی و دینامیکی میشود. این تغییرات میتواند بر رفتار سازه تأثیر گذار باشد و در آن تغییراتی ایجاد نماید. با مقایسه تغییرات نسبت به حالت اولیه میزان این تغییرات مشخص شده و می توان میزان عمر باقی مانده سازه را به دست آورد.
روشهای پایش سلامت سازه
سلامت سازه به کمک روشهایی تعیین میشود. این روشها عملکرد و رفتار سازه را بررسی می کنند. پردازش اطلاعات مجموعهای از حسگر ها و مصالح هوشمند باعث کنترل بیش تر شده و در نهایت مدیریت این موضوع را آسان تر می کند.
برای سازندگان سیستم سازهای، نگهداری، بهرهبرداری و ثبات و یکپارچگی ایمنی سازه از بیش ترین اهمیت برخوردار است. بالا بردن سطح ایمنی از مهم ترین معیار ها برای مصرف کنندگان است. اهمیت این موضوع به ویژه بعد از رخ دادن حوادثی همانند زلزله که منجر به آسیب به سازه ها شد، بیش تر شده است.
مزایای پایش سلامت سازه
مزیت هایی که باعث می شوند پایش سلامت سازه از اهمیت بیش تری برخوردار شود شامل موارد زیر هستند.
- به این وسیله میتوانیم سازه را در شرایط بهینهتری قرار دهیم و رفتار آن را زیر نظر بگیریم.
- زمان انجام جهت تعمیر و نگهداری به شدت کاهش یافته و از آن برای موارد دیگر استفاده میکنیم.
- باعث جلوگیری از شکستهای ناگهانی سازه خواهد شد.
- باعث میشود که سازندگان، موارد ریسکی را کنار بگذارند و کیفیت تولیدات آنها افزایش پیدا کند.
- روش نگهداری و بازسازی را بهبود داده و ارتقاء میدهد. این روش به این شکل است که تعمیرات به صورت عملکردی جایگزین تعمیرات دورهای و زماندار میشود. با این روش در بسیاری از هزینههای بازسازی و نگهداری صرفهجویی خواهد شد.
- امنیت و اطمینان را به سیستم اضافه مینماید و باعث میشود که خطای انسانی کاهش یابد.
در ساختمان هوشمند اهمیت پایش سلامت سازه بیش از پیش نمایان میشود. دلیل این امر نیز این است که هزینه نگهداری و بازسازی در این منازل بسیار بیش تر از نوع معمولی آن است زیرا مواد اولیه استفاده شده در آن کم تر و به طبع تهیه آن ها گرانتر است.