مفهوم جدیدی در دنیای ارتباطات و فناوری بهوجود آمده است که اینترنت اشیا نام دارد. این مفهوم در سال ۱۹۹۹ برای نخستین بار توسط کوین اشتون بهکار برده شد. این شخص دنیایی را توصیف میکرد که در آن همه اشیا بیجان دارای هویت دیجیتال بوده و میتوان از طریق رایانهها آنها را مدیریت و کنترل کرد. در حال حاضر تمام افراد دنیا از طریق اینترنت به یکدیگر متصل هستند؛ اما در اینترنت اشیا، همانطور که واضح است اشیا بههم متصل هستند. در این مقاله سعی کردیم توضیحی کامل در خصوص اکوسیستم اینترنت اشیا ارائه دهیم. برای آشنایی بیشتر با این مطلب از IoTmap، در ادامه باما همراه باشید.
اکوسیستم اینترنت اشیا چیست؟
اکوسیستم اینترنت اشیا بسیار متنوع و در برگیرنده اجزای مختلفی است و توسعه آن بدون شناسایی و ارتباط میان اجزا امکان پذیر نیست. اکوسیستم اینترنت اشیا براساس لایههای مختلفی نظیر سخت افزارها، ارتباطات، امنیت، پلتفرمها، نگهداری و پردازش اطلاعات و نرمافزارها است.
سختافزار
هر فناوری برای ظهور، نیاز به بستر سخت افزاری دارد. یکی از اصلیترین اجزای اکوسیستم اینترنت چیزها، ورودی اطلاعات است. این ورودی از طریق سخت افزارهایی مانند دستگاهها، سنسورها و… انجام میپذیرند. سخت افزارها نقش کلیدی در نحوه عملکرد IoT دارد؛ زیرا ورودی اطلاعات اگر دچار نقص و اشتباه شود، در انتها خروجی کامل و صحیحی ندارد؛ بدین صورت سخت افزار نقش مهمی دارد.
ارتباطات
اینکه اشیایی که در مرحله متصل شدن به یکدیگر هستند، از لحاظ ارتباطی و تعاملپذیری و تبادل در چه سطحی هستند میتواند در اینترنت اشیا بسیار بحثبرانگیز باشد. چگونگی ارتباط اشیا در نوع عملکرد اکوسیستم تاثیرگذار است.
امنیت
برخی از اطلاعاتی که از ورودیها بهدست میآید بسیار حساس هستند. بنابراین باید دسترسی به اطلاعات را از لحاظ امنیتی دستهبندی کرد. امنیت در اینترنت اشیا دارای جایگاه بسیار مهمی است؛ چراکه باید برای جلوگیری از به سرقت رفتن آن تمام جوانب ایمنی را در نظر گرفت.
پلتفرم
اطلاعات دریافتی از سخت افزارها از طریق اینترنت به بسترهای اطلاعاتی ارسال میشوند. در این پلتفرمها اطلاعات برای کنترل و پردازش در آپها جمعآوری میشوند. میتوانید در مقاله مربوط به بررسی و مقایسه بهترین پلتفرمهای اینترنت اشیا، اطلاعات بیشتر در این زمینه کسب کنید.
ذخیره و پردازش
دادههای دریافتی از ورودیها، در این سطح از اکوسیستم اینترنت اشیا نگهداری و پردازش میشوند. بر روی هر کدام از این اطلاعات باید کاوشهای جداگانهای انجام گیرد؛ زیرا اطلاعات از هزاران حسگر متفاوت دریافت شده و بدین ترتیب تحلیل و بررسی آنها با یکدیگر متفاوت است.
نرمافزارها
باید نرم افزارهایی کاربردی و هماهنگ با پلتفرمهای جمعآوری اطلاعات ایجاد کرد. این نرم افزارها باید متناسب با نیاز مشتری، نوع کسب و کار آن، نوع ارائه خدمت و مواردی اینچنینی باشد.
اینترنت چیزها به تعامل بین اشیا مختلف میپردازد و این موضوع به صنعت خاصی اختصاص ندارد؛ با این شرایط اینترنت اشیا دارای پیچیدگیهای خاصی است. اکوسیستم در نظر گرفته شده برای آن به منظور حل این پیچیدگیها و مسائل جانبی ایجاد شده است. وبسایت IoTmap به منظور افزایش سطح آگاهی عمومی نسبتبه اینترنت اشیا اقدام به تحقیق و اطلاعرسانی در این زمینه کرده است.