در آینده ای نه چندان دور، شبکه های سلولی و ۵G زیرساخت اینترنت شیا را تشکیل می دهند. با تغییر هر نسل ارتباطی در گوشی های هوشمند (۲G,3G,4G,LTE) شاهد تغییرات گسترده ای بوده ایم. هم اکنون اینترنت ۵G یکی از ترندهای روز شده است. به طور حتم اولین چیزی که با ۵G بر ذهنمان خطور می کند، سرعت بالای دانلود می باشد.
با پیشرفت تکنولوژی تقریبا همه اشیا موجود در اطراف ما به اینترنت متصل می شوند. از گوشی های هوشمند، خودروهای خودران، تجهیزات هوشمند خانگی تا کنترل رفتار حیوانات و ربات ها همگی به اینترنت وابسته هستند. حجم عظیم داده ها باعث می شود تا مصرف اینترنت افزایش پیدا کند و از طرفی سرعت برقراری ارتباط نیز از اهمیت خاصی برخوردار می شود.
بسیاری از اشیایی که در آینده در اکوسیستم اینترنت اشیا جا می گیرند نیاز به مصرف کم انرژی دارند. بنابراین بایستی شبکه های اتباطی به گونه ای طراحی شوند تا برقراری ارتباط با مودم ها و دروازه های ارتباطی، انرژی زیادی از آنها نگیرد.
نقش ۵G در اینترنت اشیا:
تصور اینترنت اشیا بدون ۵G غیرممکن است. زیرا که یکی از مهمترین چالش های مطرح در اینترنت اشیا کاهش زمان تاخیر می باشد. زمان تاخیر در شبکه های ۳G و۴G چندان اهمیتی ندارد. اما تجهیزات هوشمند آینده نیاز به زمان تاخیری کمتر از یک میلی ثانیه دارند. این زمان تاخیر کم در حال حاضر تنها با کمک اینترنت ۵G تامین می شود.
فراگیر شدن اینترنت اشیا در حوزه های کنترل ترافک، شهرهوشمند، شبکه های انرژی، کنترل آب و هوا، خودروهای خودران، صنایع هوشمند و… باعث می شود تا روز به روز مباحث جدیدتری در این زمینه ها مطرح شود. نیاز به انتقال سریع داده از محیط های سیّار به اَبرها، برای پردازش یکی یکی از چالش های جدّی در این زمینه می باشد. چالشی که با کمک اینترنت ۵G تا حدود زیادی مرتفع خواهد شد.
آینده اینترنت ۵G :
ارتباطات ۵G چیزی فراتر از یک اینترنت پرسرعت می باشند. ۵G می تواند بسادگی مقیاس پذیری، چند کاربردی بودن، بهینگی در مصرف انرژی، کاهش تداخلات، افزایش سرعت و کاهش تاخیر، کاهش هزینه های ارتباطی و استاندارد پذیری بالا را در کنار یکدیگر ارائه کند.
زمان تاخیر به معنای مدت زمانی است که یک بسته از مبدا به مقصد می رسد. زمان تاخیر در ارتباطات بلادرنگ در محیط اینترنت اشیا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در حال حاضر زمان تاخیر در شبکه های ۴G بیش از ۱۰ میلی ثانیه است. این زمان تاخیر با کمک اینترنت ۵G به زیر ۱ میلی ثانیه خواهد رسید.
تاثیر ۵G بر هوشمندسازی محیط :
تکنولوژی ۵G با کاهش زمان تاخیر باعث افزایش بازدهی تجهیزات متصل به شبکه خواهد شد. در واقع ۵G حیاتی دوباره به اینترنت اشیا خواهد بخشید. بسیاری از محدودیت های موجود در اینترنت اشیا امروزی با کمک ۵G برطرف خواهد شد.
در حال حاضر هوآوی و سامسونگ در تلاش هستند تا اولین زیرساخت های جهانی برای شبکه ۵G را بوجود آورند. پیش بینی می شود تا اواسط سال ۲۰۲۰ اولین شبکه ی ۵G جهانی با قدرت کار خود را شروع کند. در حال حاضر کشورهای آسیایی پیش تاز در عرصه ارائه اینترنت ۵G می باشند.
شهر هوشمند و تاثیر اینترنت اشیا بر آن
انقلاب جدید با ترکیب اینترنت اشیا و ۵G :
قرارگیری اینترنت اشیا در کنار شبکه های ۵G انقلابی جدید در حوزه فناوری پدید خواهد آورد. اینترنت امروزی ، تنها انسان ها را به یکدیگر متصل می کند. امّا اینترنت اشیا تمامی اشیای موجود در جهان را به یکدیگر متصل خواهد کرد.
یک پست ویژه برای آشنایی کامل شما با معماری اینترنت اشیا
تاثیر اینترنت اشیا برزندگی روزمره انسان ها به قدری فزایش خواهد یافت که حیات بشر بدون وجود آن به خطر خواهد افتاد. اشیای آینده با کمک فناوری هایی همچون یادگیری ماشین و هوش مصنوعی به میزان بالایی از هوشمندی دست خواهند یافت. به طوری که خواهند توانست بهترین تصمیمات را در بترین شرایط بگیرند. ( یک مقاله مفصل در سایت شبکه درباره همگرایی اینترنت اشیا و اینترنت شبکه موبایل)
در پایان …
واقعیت امر این است که اینترنت اشیا هنوز در مراحل رشد اولیه است. این در حالی است که ۵G هم هنوز به بلوغ کامل دست نیافته است. در حال حاضر سازمانها و شرکت های گوناگون به دنبال ایجاد و تصوب استانداردهای گوناگون می باشند. به طور یقین با توسعه هر دو تکنولوژی نیاز زیادی به تغییر و اصلاح قوانین مدنی وجود خواهد داشت.
همانطور که در سالیان اخیر تکنولوژی های پیشرفته راه خود را به هر کجایی از جمله ایران پیدا کرده اند ، اینترنت اشیا و شبکه ۵G نیز به زودی وارد ایران خواهند شد. جا دارد تا مسئولان وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات به دنبال ایجاد زیرساخت های قانونی و بسترهای لازم برای رشد و توسعه این فناوری باشند.