به دنبال گسترش زیرساختهای فناوری، زندگی ما بیش از پیش دچار تحول دیجیتال شده است. در این میان اینترنت اشیا یکی از اصلیترین تکنولوژیهایی است که مجموعهای از دستگاهها و حسگرهای به همپیوسته را به وجود آورده است؛ به طوری که چگونگی انجام کارهای منظم را تغییر میدهند. خانههای هوشمند، خودروهای هوشمند و حتی شهرهای هوشمند، نمونههایی از این تحولات در دنیای امروزی هستند. در حال حاضر ابزارهای IoT با ارزیابی دادههای مختلف، ذخیره و نظارت بر شرایط اولیه را برای سازمانها دشوار کردهاند؛ اما ادغام رایانش ابری و اینترنت اشیا یکی از راهکارهای مناسبی است که شرکتها را نسبت به ذخیره و مدیریت دادههای درخواستی تشویق میکند. در واقع ترکیب اینترنت اشیا و رایانش ابری، تغییر روش ارتباط با دستگاهها و چگونگی ذخیره، نظارت و مصرف دادهها را به دنبال دارد.
ادغام رایانش ابری و اینترنت اشیا
رایانش ابری و اینترنت اشیا با هدف افزایش کارایی فعالیتهای روزمره کار میکنند؛ به همین دلیل میتوان آنها را مکمل یکدیگر دانست. اینترنت اشیا دادههای بسیاری تولید میکند؛ در حالی که رایانش ابری با ارائه راهکارهای مختلف، امکان پردازش این دادهها را فراهم میسازد. سیستم ابری این فرصت را در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهد تا پروژهها را با سرعت بیشتری پیادهسازی کرده و به کلان دادههای بسیاری دسترسی پیدا کنند. به عبارتی دیگر حسگرهای مختلف در اینترنت اشیا برای جمعآوری اطلاعات به قدرت محاسباتی بالایی نیاز دارند؛ تأمین این قدرت نیاز به انرژی زیادی دارد و بسیار هزینهبر است. از همین رو استفاده از رایانش ابری میتواند نقش قابل توجهی در پردازش سریع اطلاعات داشته باشد و میزان انرژی و هزینه مصرفی را تا حد زیادی کاهش دهد.
مزایای ادغام رایانش ابری و اینترنت اشیا
- افزایش قدرت محاسباتی: به دنبال توسعه ۵G، فناوری در فضای ابری به یک ابزار عمومی تبدیل شده است؛ به طوری که به سازمانها اجازه میدهد به آسانی به خدمات رایانه از راه دور دسترسی پیدا کنند.
- ادغام دادهها: ادغام دادهها یکی از مهمترین مسائل در اتصال ابزارهای اینترنت اشیا و برقراری ارتباط در آن محیط محسوب میشود. به کمک رایانش ابری میتوان چالشهای موجود در ادغام دادههای اینترنت اشیا را رفع کرد.
- مقیاسپذیری و انعطاف پذیری: بر اساس پیشبینیهای انجام شده، در سالهای آینده، شاهد کاهش ترافیک اینترنت اشیا خواهیم بود. در چنین شرایطی استفاده از رایانش ابری میتواند به تنظیم ظرفیت زیرساختها کمک کند.
- حریم خصوصی و افزایش امنیت: اگرچه رشد سریع دستگاههای اینترنت اشیا نقش بهسزایی در بهبود عملکرد شرکتها داشته است، اما دغدغههای امنیتی بسیاری را نیز ایجاد کرده است. فناوری رایانش ابری با حوزه وسیع کنترل، راهکار مناسبی برای اجرای اقدامات امنیتی محسوب میشود.
نقش رایانش ابری در شبکههای حسگر اینترنت اشیا
استفاده از رایانش ابری فرصت جدیدی را جهت جمعآوری دادههای حسگرها فراهم میکند و مانع نفوذ به حریم خصوصی سیستمها میشود. فناوری ابری با تقویت قدرت پردازش حسگرها، به اینترنت اشیا این فرصت را میدهد تا هوشمندی را توسعه دهد. علت این امر فضای ذخیرهسازی گستردهای است که در فضای ابری وجود دارد؛ به طوری که وابستگی به زیرساختهای پیش فرض را از بین میبرد. در واقع فضای ابری با افزایش سرعت اینترنت، سرعت بارگیری فرآیندهای محاسباتی را به طرز چشمگیری افزایش میدهد. به طور کلی در یک زیرساخت ابری، پردازش دادهها با سرعت بیشتری انجام میشود و تأمین امنیت در زیرساختها به آسانی امکانپذیر خواهد بود. همچنین به کمک رایانش ابری میتوان دادهها را از راه دور ذخیره کرد و به آنها دسترسی داشت.
با توجه به مطالب بیان شده، استفاده از فناوری رایانش ابری میتواند امکان دسترسیها را بیشتر کند و هزینههای مصرفی را تا حد زیادی کاهش دهد. بنابراین ترکیب اینترنت اشیا و رایانش ابری، برنامهای است که میتواند از بروز چالشهای زیادی در آینده جلوگیری کند. شما میتوانید برای آشنایی بیشتر با این موضوع به سایر مطالب موجود در وبسایت IoTmap مراجعه نمایید.