فناوری اینترنت اشیا فرصتی برای اتصال افراد، مکانها و محصولات به یکدیگر محسوب میشود و تاکنون توانسته است موقعیتهای بسیاری برای اثربخشی و کارآمدی محیطهای مختلف بهوجود آورد. اگرچه IoT قابلیتهای بسیاری دارد، اما هنوز نگرانیهای فنی و امنیتی زیادی در این حوزه وجود دارد. فناوری بلاکچین میتواند با کمک به اینترنت اشیا، نقش مؤثری در حل مشکلات مربوط به آن داشته باشد؛ از همینرو حرکت بر لبۀ تکنولوژی با اینترنت اشیاء و ترکیب بلاکچین یکی از موضوعاتی است که امروزه مورد توجه قرار گرفته است.
حرکت بر لبۀ تکنولوژی با اینترنت اشیاء و ترکیب بلاکچین
امنیت مهمترین مسئله در اینترنت اشیا است که متأسفانه با مشکلات زیادی در این حوزه روبهرو است؛ به همین دلیل یکی از موانع پذیرش عام این فناوری محسوب میشود. بهطور مثال حملات DDos یکی از اصلیترین آسیبهایی است که سبب ناامنی فضای IoT میگردد. مقیاس پذیری مسئله دیگری است که در مقابل اینترنت اشیا قرار دارد؛ به طوریکه با افزایش تعداد ابزارهای متصل به شبکه IoT، تأیید هویت و اتصال نودهای بلاکچینی به یکدیگر در این شبکه به بحرانی جدی بدل میشود. برای حل این مشکل نیاز به سرمایهگذاریهای بزرگ در سرورهایی است که وظیفه مدیریت مقادیر زیادی از مبادله اطلاعات را بر عهده دارند.
حال باید پرسید که بلاکچین چه نقشی در اینترنت اشیا دارد؟ کاربرد بلاکچین در اینترنت اشیا میتواند فرآیندهای موجود در صنایع مختلف مثل حملونقل، تولید تجارت، سلامت، مالی و… را درگرگون کند. درواقع بلاکچین در اینترنت اشیا آینده زنجیرههای تأمین را بر پایۀ موفقیت آغازین برنامههای Poc تعریف میکند.
کاربرد بلاکچین در اینترنت اشیا
با توجه به مشکلات امنیتی موجود در اینترنت اشیا، استفاده از بلاکچین در این حوزه میتواند تا حدود زیادی در حل این چالشها کارساز باشد. در ادامه به معرفی چند کاربرد اثربخش از بلاکچین در iot اشاره شده است:
- از بلاکچین میتوان در ردیابی اندازهگیری دادههای سنسور و ممانعت از تکرار هر نوع اطلاعات مخرب استفاده کرد.
- با توجه به پیچیدگی استقرار دستگاههای IoT، بهتر است از یک دفتر کل توزیع شده جهت شناسایی دستگاههای اینترنت اشیا، انتقال دادههای هماهنگ و تأیید هویت استفاده کرد.
- یک دفتر کل توزیع شده میتواند منابع مخرب و ناقص را از اکوسیستم حذف کند و مانع دستکاری دادههای IoT شود.
- کاهش هزینههای مربوط به نصب و راهاندازی اینترنت اشیا از طریق بلاکچین یکی دیگر از مهمترین کاربردهای بلاکچین در این حوزه است؛ زیرا در این میان هیچ واسطهای وجود ندارد.
- قرارداد هوشمند سبب ایجاد هویت فردی و هماهنگی دادهها شده و از مشکلات و نواقص تکنیکی پشتیبانی میکند.
- دستگاههای اینترنت اشیا به وسیله بلاکچین و به صورت مستقیم آدرسدهی میشوند و تاریخچه دستگاههای اتصال یافته را برای عیبیابی مشکلات ارائه میدهند.
اینترنت اشیا یا IoT یکی از تکنولوژیهای مدرن است که اگر به تنهایی بهکارگرفته شود دارای مشکلات امنیتی زیادی است. ما در این مقاله با اشاره به کاربرد بلاکچین در اینترنت اشیا به نقش آن در کاهش مشکلات موجود در حوزه IoT پرداختیم. تیم IoTmap با ارائه اطلاعاتی تخصصی در این زمینه میتواند راهنمای خوبی برای چگونگی استفاده از این فناوری در حوزه اینترنت اشیا باشد.