در طی چندین سال گذشته برخی از مباحث مربوط به حوزه اینترنت اشیا از قبیل وجود دستگاههای کوچک IoT در این صنعت، در راه پیمودن مسیر رشد و پیشرفت خود با چالشهای بزرگی مواجه شدند. وجود چالشها در این مسیر، درست مثل وجود سنسورهایی بود که نمیتوانستند به یک منبع برق خارجی متصل شوند. شکل گیری انرژی دائمی و پایدار در تجهیزات IoT یک موضوع مهم در سالیان اخیر بوده است.
خوشبختانه در همین زمان بود که یکی از شبکههای رادیویی که توان مصرفی کمی نیز دارد مثل: LoRaWAN، Sigfox اعلام کرد که برای رفع این چالشها یک راه حل وجود دارد و آن هم این است که آنها میتوانند از باتریهای AA که در دستگاههای این نوع شبکهها بکار رفتهاند، استفاده کنند. و بدین صورت از انرژیهای مورد نیازی که در ارتباطات رادیویی وجود دارند، نیز بینیاز شوند. از این رو تعداد قابل توجهی از شرکتهایی که در این زمینه فعالیت میکرند، نیز به این فکر افتادند تا فناوریهایی را تولید و عرضه کنند که به وسیله آن بتوان انرژی دستگاههای IoT را به طور نامحدود تأمین کرد.
راه های برای شکل گیری انرژی دائمی و پایدار در تجهیزات IoT
فرکانس رادیویی(RF) از جمله انرژیهایی است که در اکثر قسمتهای وسایل ارتباطی همچون ارتباطات تلفن همراه، وایفای، قسمتهای پخش رادیو و تلویزیون، شبکههای IoT مثل LoRaWAN و Sigfox مورد استفاده قرار میگیرد. امروزه با رشد هرچه بیشتر این فرکانس، تعداد محصولاتی که با آن کار میکنند رو به افزایش هستند. برای نمونه میتوان به Freevolt اشاره کرد که متشکل از فناوریهایی است که انرژی رادیویی را از شبکههای بیسیم و پخش مانند ۲G، ۳G، ۴G، WiFi و تلویزیون دیجیتال دریافت میکند.
از جمله وسایلی که برای تولید برق به صورت سری و موازی در دستگاههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، میتوان به سیستمی که توسط Evercell ساخته شده است، اشاره کرد. اندازه این سیستم مانند اندازه یک تمبر پستی است که در سه نوع مختلف ۴۳۲ میکرو وات، ۴۰۰ نانو وات و ۸۰۰ نانو وات برق را با ولتاژ ۲/۱ ولت تولید میکند.
این شخص(Evercell) اعلام میکند که برای ساخت دستگاه خود از ایدهی جیمز کلارک ماکسول که یکی از فیزیکدانان معروف است، بهره گرفته تا بتواند آن را طراحی و پیادهسازی کند. این ایده به صورتیست که ماکسول توانسته حرکت ذرات را در نظر بگیرد و ذراتی که حرکت آرامی دارند را از ذراتی که حرکت سریعتری دارند، جداسازی کند. Evercell نیز با در نظر داشتن این ایده توانسته به یک تکنولوژی پیشرفته دست یابد و دستگاهی را بسازد که تنها ذرات سریعتر را از خود عبور میدهد.
منابع جدید انرژی برای اینترنت اشیا
در این راستا در ماه آگوست سال ۲۰۱۸ انجمن جهانی اقتصاد(WEF) نیز با ارائه مقالهای اعلام کرد که میتواند یک منبع انرژی جدید برای تأمین انرژیهای نامحدود معرفی کند. و این منبع تازه کشف شده که برای تأمین انرژی دستگاههای اینترنت اشیا استفاده میشود، گرافن(Graphene) نام دارد.
یکی دیگر از اساتید فیزیک دانشگاه آرکانزاس، طبق تحقیقاتی که در این حوزه انجام داده است، به این نتیجه رسیده که با حرکت مواد دو بعدی میتوان به یک منبع انرژی تمام نشدنی دست پیدا کرد. بر طبق این تحقیقات این شخص(Thibado) پیشبینی میکند که ژنراتورها میتوانند تنها با تأمین کردن درجه حرارت اتاق هر گونه اطلاعاتی که در محیط اطرافمان وجود دارد، دریافت، پردازش، ارسال و ذخیره کنند.
جالب است بدانید، تحقیقاتی که دو شخص Evercell و Thibado در این زمینه انجام دادهاند، نقطه اشتراکاتی را با یکدیگر دارند. و اگر تحقیقاتی این دو شخص هر یک به تنهایی و یا ترکیبی از هر دوی اینها در فناوریهای جدید بهکار برده شوند، تأثیرات شگرفی بر رشد مسیر اینرنت اشیا خواهد گذاشت.