آبیاری در کشور های پیشرفته باید از طریق سیستم های هوشمند انجام شود. با استفاده از این سیستم، میزان هدر رفت آب به مقدار چشمگیری کاهش پیدا می کند. با این سیستم حدود ۶۰ درصد از هدر رفت آب جلوگیری می شود که این نکته در مشکل کم آبی کشور بسیار موثر است. همچنین هزینه ها تا حد زیادی کاهش پیدا می کند. با مدیریت هوشمند فضای سبز شهری خدمات مفیدی انجام می شود.
بر اساس نوع گیاه و میزان آب مورد نیازش، آبیاری برنامه ریزی می شود و از انواع روش های آبیاری بارانی و قطره ای و انواع آبپاش ها استفاده می شود. همچنین برای آبیاری گل های خانگی می توان از بسته های آبیاری قطره ای گلدان ها استفاده کرد. با IOTMAP همراه باشید تا با چگونگی مدیریت هوشمند فضای سبز شهری بیش تر آشنا شوید.
کنترلر های موجود در سیستم های فضای سبز هوشمند
برای کنترل و خودکار کردن آبیاری می توان از سه کنترلر مختلف در سیستم های فضای سبز هوشمند استفاده کرد که مزیت های مختلفی دارند.
- سیستم های اینترنتی و بی سیم: به خانه های هوشمند متصل می شوند و تمام تنظیمات از طریق تلفن همراه انجام می شود. آبیاری گیاهان می تواند به وسیله برنامه هفتگی یا از طریق دستور مستقیم از راه دور انجام شود و گزارشی از عملکرد سیستم دریافت کند.
- تایمر های دستی: برنامه های هفتگی روی آن تنظیم می شود و بر اساس آن برنامه ریزی دریافتی، آبیاری گیاهان به صورت خودکار انجام می شود.
- سیستم پیامکی: این سیستم با سیستم های اینترنتی تفاوت دارد. این تفاوت در عدم برقراری ارتباط با دیگر اجزای خانه های هوشمند است. همچنین از مزیت های این سیستم استفاده از اپلیکیشن به صورت فارسی است که بر روی تلفن همراه قابل نصب می باشد.
سیستم مدیریت هوشمند فضای سبز شهری
این سیستم با به کار گیری چند سنسور می تواند فضای سبز شهری مثل پارک ها و فضای سبز ادارات را مدیریت کند. از مزیت های استفاده از آن، حذف هزینه های پرداختی بابت نیرو های انسانی است. سنسور هایی که در این سیستم وجود دارند به شرح زیر هستند.
- سنسور باران: این سنسور در زمانی که باران ببارد فعال می شود و نشان می دهد که در این مواقع احتیاجی به آبیاری نیست.
- سنسور باد: این سنسور در مواقعی که باد بسیار شدید است فعال می شود و سیستم آبیاری در این مواقع باید غیر فعال شود؛ چرا که آبیاری در این شرایط بی اثر است و باد آب را به هر سمتی می برد.
- سنسور میزان رطوبت خاک: این سنسور فعال در شرایطی که میزان رطوبت خاک بالا باشد هشدار می دهد که دیگر نیازی به آبیاری نیست.
- سنسور اندازه گیری دمای محیط: این سنسور در فصل زمستان و در زمان سرمای شدید یا یخبندان سیستم آبیاری را غیر فعال می کند چرا که آبیاری در این مواقع کار بیهوده ای است.
- سنسور نور خورشید یا تشخیص میزان نور موجود در محیط: این سنسور کمک می کند تا در زمانی که آفتاب نباشد آبیاری انجام شود. آبیاری در آفتاب باعث صدمه به گیاهان می شود. همچنین آبیاری در نبود خورشید از میزان تبخیر آب هم می کاهد.
سنسور های دیگری هم در این سیستم وجود دارد که شامل سیستم دریافت کننده SMS برای پیش بینی وضعیت هوا متصل به سیستم کنترلر، سیستم تشخیص روز های تعطیل، سیستم تشخیص دادن فصل ها و سنسور تشخیص میزان فشار آب ورودی به سیستم آبیاری است.
کاربرد سنسور های هوشمند
با نصب سیستم آبیاری هوشمند و تقسیم کردن زمین به چند قسمت بر اساس نوع کشت برای آبیاری می توان از این طریق با میزان کمی آبیاری کرد. همچنین به وسیله سیستم هوشمند آبیاری به صورت وایرلس و برقراری ارتباط به صورت بی سیم با ایمنی و بدون هیچ تداخلی، هیچ محدودیتی در متراژ زمینی که با سیستم آبیاری هوشمند کشت می شود، وجود ندارد.
با هوشمند بودن فضای سبز شهری شهرداری ها می توانند به راحتی در هر زمان و هر مکانی که هستند آبیاری را انجام دهند و کنترل کنند و همچنین از آسیب دیدن گیاهان جلوگیری کنند. با این سیستم به دلیل برنامه آبیاری منظم می توان با کم ترین میزان آب در آبیاری بهره وری بیش تری را پیش رو داشت. با در نظر داشتن وضعیت بحران فعلی در کشور و با توجه به این که ۸۰ درصد هدر رفت آب در بخش کشاورزی و آبیاری فضای سبز شهر ها است با مدیریت هوشمند فضای سبز شهری می توان مدیریت مناسبی بر روی میزان آب کشور داشت.
برنامه های قابل تنظیم برای آبیاری هوشمند
- بررسی میزان رطوبت و مشخص شدن زمان آبیاری و مدیریت فضای سبز
- زمان بندی شروع و پایان آبیاری در ساعات خنکی هوا برای صرفه جویی در مصرف آب
- زمان بندی برای آب نما ها در فضای سبز شهری
- برنامه ریزی سنسور های هوا شناسی، دما، میزان رطوبت خاک و …
- تنظیم و کنترل میزان آب و فشار آب ورودی در مناطق مختلف شهری
- قطع و وصل جریان آب بر اساس موقعیت های مختلف
نتایج هوشمند سازی فضای سبز شهری
هوشمند شدن فضا های سبز و پارک ها نتایج زیادی را به همراه دارد. این نتایج به شرح زیر هستند.
- به صرفه بودن از نظر اقتصادی در دراز مدت به دلیل کاهش برخی از هزینه ها
- حذف شدن مشکلات انسانی در انجام کار ها در فضا های سبز مثل تاخیر در کار، ناقص بودن کار، انجام کار به صورت غیر تخصصی و …
- با آبیاری میزان مورد نیاز گیاه، نتیجه آن سرسبزی و طراوت گیاهان در فضای سبز می شود که این کار سلامت جسم و روان شهروندان را در پی دارد.
- با استفاده از سیستم آبیاری هوشمند، مشکلات و خطا های انسانی در هدر رفت آب کم تر می شود. این کار باعث افزایش نیروی باغبانان در بهره وری فضای سبز می شود.
- مدیریت کردن زمان و کاهش زمان آبیاری
- بدون نیاز به وجود باغبانان کار آبیاری انجام می شود.
- مدیریت کردن منابع آبی در آبیاری فضای سبز شهری
- کم شدن هزینه های پرداختی برای نیرو های انسانی و ماشین ها مثل آبیاری با تانکر، آبیاری توسط کارگران و …
- کاهش استهلاک تجهیزات، تاسیسات و لوازم آبیاری و کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری این لوازم