اگر در خبر های مربوط به دنیای فناوری و تکنولوژی جستجو کرده باشید، بدون شک با اینترنت اشیا آشنایی نسبی دارید. امروزه جهان به سرعت رو به پیشرفت است و دانشمندان سعی دارند تا جایی که امکان دارد زندگی بشری را به سوی هوشمند شدن پیش ببرند. کشاورزی هوشمند، دامپروری هوشمند، حمل و نقل عمومی هوشمند، خانه هوشمند و… از جمله پروژههایی است که این روز ها در نقاط مختلف جهان اجرا میشوند. اما شاید از خودتان بپرسید که انی تکنولوژی چه ویژگیهایی دارد که دانشمندان برای دستیابی به آن تلاش میکنند و مزایای اینترنت اشیا چیست؟ در این مقاله پاسخ تمام سوالاتتان را خواهید گرفت؛ پس با ما همراه باشید.
از اینترنت اشیا (IOT ) چه میدانید؟
IOT به این معنی است که انواع وسایل برقی مانند خودرو، آبمیوه گیری، پلوپز، گوشی موبایل و … به یکدیگر متصل شوند. این کار از طریق شبکه اینترنت و نرم افزار های خاص و حسگر ها و… امکان پذیر است. در این فناوری، دستگاههای متصل به شبکه، توانایی انجام خودکار کار ها، پاسخ دادن به تغییرات محیط اطراف و ارتباط با سایر دستگاهها بدون دخالت انسان را، دارند. پایه و اساس این فناوری، از شبکه بی سیم و اینترنت ساخته شده و هدف اصلی آن کارایی بیشتر، دقت در انجام کار ها و صرفه جویی در وقت و هزینه میباشد.
اینترنت اشیا در ایران
بررسی فناوری اینترنت اشیا و پیاده سازی آن در مرکز تحقیقات مخابرات ایران صورت میگیرد. یکی از پروژههای صورت گرفته در این مرکز تحقیقات، که از تاریخ ۱۰ دی ۱۳۹۳ تا ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ انجام شده، با موضوع تدوین کسب و کار اینترنت اشیا در کشور بوده است. در این پروژه، با استفاده از تجربیات علمی و عملی سایر کشور ها در زمینههای کسب و کار، کاربرد ها، حاکمیت و فناوریها، مطالعاتی صورت گرفت و برنامه مختص ایران برای استفاده از فناوریهای جدید از جمله اینترنت اشیا، تدوین شد. این نقشه راه، به منظور افزایش رفاه اقتصادی، کیفیت زندگی و حفاظت از محیط زیست با هدف رسیدن به چشم انداز اقتصادی ۱۴۰۴ تهیه شده است.
ویژگیهای اینترنت اشیا
فناوری IOT با جمع آوری دادههای مورد نیاز خود، شروع به کار میکند. این اطلاعات میتواند اعدادی ساده باشند که از یک سنسور ثابت دریافت شدهاند و یا اطلاعاتی پیچیده باشند که چندین جریان داده را به طور همزمان اندازه گیری و گزارش کند. هر فناوری نوپا، در شروع کار خود با میلیونها چالش روبرو است و اینترنت اشیا نیز از این چالشها مستثنی نیست. در ادامه به ویژگیها و معایب و مزایا این فناوری اشاره خواهیم کرد.
مزایا
قبل از استفاده و یا حتی شروع به تحقیقات در زمینه IOT و یا هر حوزه دیگری، باید به خوبی با مزایای آن آشنا باشیم و بدانیم چرا به دنبال تحقیق در مورد آن رفتهایم!؟
ارتباطات
این فناوری امکان ارتباط ماشین به ماشین (M2M) را فراهم کرده است. به همین دلیل دستگاههای هوشمند که متصل به شبکه هستند، با بازدهی بیشتر و ناکارآمدی کمتر قادر به سرویس دهی میباشند.
اتوماسیون و کنترل
از آنجایی که اتصال اشیا به یکدیگر، دیجیتالی و با استفاده از زیرساختهای بی سیم صورت میگیرد، کنترل و اتوماسیون کافی در انجام کار ها وجود دارد. در واقع این دستگاهها بدون دخالت انسان میتوانند بهترین و سریعترین بازدهی را داشته باشند.
اطلاعات
اینترنت اشیا به انسان کمک میکند تا اطلاعات لازم در مورد مسائل مختلف را به راحتی به دست آورد. این اطلاعات ممکن است در مورد لیست خرید منزل و یا لوازم مورد نیاز شرکتتان باشد!
مانیتورینگ
یکی از بارزترین مزایای اینترنت اشیا، نظارت است. با استفاده از این فناوری میتوانید بر هر چیزی که بخواهید از راه دور، نظارت داشته باشید. مثلا مقدار دقیق مواد غذایی یخچال و یا کیفیت هوای خانه و یا نظارت بر فعالیت درسی فرزندانتان، از این دسته نظارت هاست. اگر شما مدیر چندین شرکت هستید، با استفاده از اینترنت اشیا به راحتی میتوانید از راه دور بر کار تمامی کارمندان خود نظارت داشته باشید.
زمان
زمان مسئله مهمی است و با استفاده از IOT قادر به صرفه جویی چند برابری در زمان خود هستید و میتوانید وقت اضافه خود را برای خود و خانوادتان صرف کنید.
پس انداز
صرفه جویی در هزینه و کمک اقتصادی از دیگر مزیتهای این فناوری است. به وسیله اینترنت اشیا، استفاده بهینه از انرژی و منابع حاصل میشود و در صورت بروز مشکل در سیستمهایی که به صورت روزانه از آنها استفاده میکنیم، هشدار دریافت کرده و از وارد شدن خسارات احتمالی به دستگاه جلوگیری میشود.
بالا رفتن کیفیت زندگی
به طور کلی پیشرفت علم و فناوری به منظور خدمت به بشر و ارتقا کیفیت زندگی او صورت میگیرد. استفاده از این فناوری نیز به افزایش راحتی و مدیریت بهتر پول، زمان و انرژی کمک میکند و در نتیجه کیفیت زندگی، ارتقا مییابد.
معایب
در کنار تمام مزیتهایی که اینترنت اشیا دارد، یک سری معایب نیز مطرح است که در ادامه آنها را نیز توضیح خواهیم داد.
حریم خصوصی
خطر از دست دادن حریم خصوصی یکی از معایب این فناوری است. اگر دادهها به اندازه کافی رمزنگاری نشده باشند، همسایگان و یا همکارانتان به اطلاعات شما دسترسی خواهند داشت، مثلا خواهند فهمید که موجودی حساب شما چه اندازه است و یا چه دارو هایی استفاده میکنید؟! همچنین استفاده از این فناوری، منجر به کمین هکرها و سو استفاده از اطلاعات شخصی افراد میشود که البته باید راههای ایمن سازی آن به زودی مشخص شود.
کنترل انسان به دست IOTها
با استفاده از اینترنت اشیا، وابستگی بشر به تکنولوژی نیز افزایش مییابد و این در حالی است که در جوامع امروز، انسانها و به ویژه جوانها، استفاده اعتیاد گونهای از تکنولوژِی دارند. برای جلوگیری از بروز این مشکل، باید مشخص کنیم که چه میزان از زندگی روزمره مان را به دست تکنولوژی بسپاریم.
پیچیدگی
احتمال شکست در سیستمهای پیچیده چندین برابر است. برای مثال در صورت تمام شدن شیر در یخچال، ممکن است دستگاه به شما و همسرتان این پیام را بفرستد و هر دو باهم این خرید را انجام دهید! دانشمندان این حوزه اگر بتوانند سیستم را به سادهترین حالت ممکن طراحی کنند، از بروز بسیاری از خطا ها جلوگیری خواهد شد.
سخن پایانی
اگر چه معایبی در مورد این فناوری وجود دارد، اما از مزایای اینترنت اشیا نمیتوان صرف نظر کرد. صرفه جویی در وقت و هزینه که این فناوری برای بشریت به ارمغان آورده است، یکی از اهداف انسانهاست که همواره در پی یافتن راه حلی برای آن بودهاند و امروزه فناوری IOT این امر را میسر کرده است. راههای زیادی برای رفع معایب وجود دارد و با اندکی تحقیق و مطالعه میتوان این معایب را نیز از سر راه برداشت و به مزیتها اضافه کرد.