PLC ها کاربردهای متفاوتی دارند و در اکثر پروژههای اتوماسیون از آنها استفاده میشود. هوشمند سازی ساختمان با PLC قبل از ظهور ماژولهای مخصوص هوشمند سازی ساختمان انتخاب اول در این زمینه بوده است و هنوز هم کاربرد دارد.
مقدمهای بر PLC
امروزه در ساختمانهای هوشمند از دستگاهی به نام PLC استفاده میکنند. PLC که مخفف عبارت Programmable logic controller (کنترلکننده منطقی برنامهپذیر) است، یک برنامه کنترلگر منطقی میباشد. این دستگاه به دلیل اینکه قابلیت برنامهریزیهای متفاوتی را درون خود دارد در هوشمندسازی ساختمانها استفاده میشود.
در واقع این دستگاه یک کنترلکننده نرمافزاری است که در قسمت ورودی اطلاعات اولیه را به صورت باینری (۰ و ۱) دریافت کرده و سپس آنها را مطابق با برنامهای که توسط برنامهنویس نوشته و در حافظهاش ذخیره شده، پردازش مینماید و در نهایت نتیجه عملیات را از قسمت خروجی به صورت دستورالعملهایی مشخص به گیرندهها و اجراکنندهها ارسال میکند. به عبارت دیگر، PLC میتواند مانند یک رایانه عمل کند اما یک رایانه ویژه که برای به ثمر رساندن هدفی خاص و مشخص طراحی شده است.
کنترل ساختمان با استفاده از PLC
امروزه در هوشمند سازی ساختمان با PLC سیستمهای امنیتی، سرمایشی و گرمایشی، روشنایی، اطفاء حریق، سیستمهای صوتی و تصویری، تهویه، مدارها و محافظ برق، آبیاری باغچه و… طراحی و کنترل میشوند که در ادامه عملکرد چند مورد را توضیح خواهیم داد.
سیستم امنیتی
در این سیستم برای حفاظت و جلوگیری از ورود بیاجازه افراد و سارقان به منزل تدابیری اندیشیده شده است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
• سیستم قفل دیجیتالی اثر انگشت: استفاده از سیستم قفل دیجیتالی اثر انگشت برای ورود به منزل به کار میرود.
• سیستمهای مغناطیسی: استفاده از سیستمهای مغناطیسی برای کنترل روشنایی در ساختمان به کار میروند.
• سنسور لرزشی: امروزه سنسورهای لرزشی که بر روی پنجرهها نصب میشود، برای این است که اگر کسی قصد شکستن شیشهها را داشته باشد این سنسورها به لرزش در آمده و آلارم هشدار به صدا در آید.
• سنسور فشاری: این سنسورها در نقاط خاصی از کف اتاق نصب میشوند و چنانچه شخصی روی آنها پا بگذارد، آلارم به صدا در میآید.
• سنسور حرکتی مادون قرمز: سنسور حرکتی مادون قرمز برای آشکار سازی حرکتها در اتاق به کار میرود.
سیستم سرمایشی و گرمایشی
این سیستم دارای دو سری سنسور دما میباشد که در داخل و خارج از خانه نصب میگردند.
همواره اختلاف دمای داخل و خارج بررسی شده و با توجه به فصل سرد یا گرم سال، حضور یا عدم حضور افراد و یا سناریوی تعریف شده سیستم سرمایش یا گرمایش را برای رسیدن دما به حد مطلوب فعال میکند.
این سیستم میتواند به ماژولهای مخصوص هواشناسی نیز مجهز باشد تا در پروسه کنترل از اطلاعات هواشناسی نیز استفاده کند.
سیستم روشنایی
یک نوع از این سیستم میتواند شامل یک سنسور مغناطیسی و فتوسل باشد تا در هنگامی که درب باز میشود قطعه مغناطیسیای که روی قسمت متحرک درب سوار شده، سوئیچ مغناطیسی نصب شده روی درب را تحریک نموده و اگر نور روی فتوسل از حدی، پایینتر باشد، باعث روشن شدن چراغ میشود.
سیستم اطفاء حریق
این سیستم که برای جلوگیری از وارد شدن خسارات ناشی از آتشسوزی پیشبینی شده، که از سنسورهای آشکار ساز حرارت و دود تشکیل شده است. در صورتی که هر کدام از این سنسورها علائم مربوط به خود را دریافت کنند، آن را نشانه بروز آتشسوزی دانسته و شیرهای الکتریکی تعبیه شده در مسیر آب را فعال کرده و باعث پاشیده شدن آب توسط آبپاشها و در نتیجه خاموش شدن آتش میشوند.
به طور کلی بهرهمندی از علم اینترنت اشیا (IOT) در ساخت و سازها باعث میشود ساختمانها به امکانات بیشتری تجهیز شوند و امنیت آنها افزایش یابد. هوشمندسازی ساختمان با PLC صنعت ساختمانسازی را نسبت به گذشته با پیشرفت قابل توجهی رو به رو کرده است.