اینترنت اشیا یا همان IoT توانسته است در وضعیتهای مختلف و شرایط گوناگون بسیار کارآمد عمل کند و بهرهوری را تا سطح بسیار مطلوبی افزایش دهد. با فناوری پایش وضعیت اینترنت اشیا میتوان فرصت نظارت بر وضعیت و نحوه عملکرد تمامی اشیا و وسایل اطراف و حتی آن دسته از اشیایی که کیلومترها با ما فاصله را دارند را بهدست آورد. سیستم پایش اینترنت اشیا توانسته در بسیاری از حوزههای حساس و حیاتی مانند بیمارستانها عملکرد بسیار خوبی از خود به جای بگذارد. برای دسترسی بیشتر به مقالات مختلف در حوزه اینترنت اشیا از قسمت جستوجو در IoTmap استفاده کنید.
پایش وضعیت اینترنت اشیا چیست؟
بهتر است قبل از پرداختن به مبحث اصلی، تعریفی مختصر در خصوص پایش وضعیت اینترنت اشیا داشته باشیم. پایش وضعیت به معنای نظارت و مراقبت از وضعیت فعلی است. حال میخواهیم این عملیات نظارت را با استفاده از اینترنت اشیا انجام دهیم. هدف از انجام این مهم چیست؟ برای پاسخ به این سوال در ابتدا میتوان مزیتهای کلی و مفید اینترنت اشیا را نام برد. مزایایی مانند کاهش هزینه، راحتی و آسایش، صرفهجویی در انرژی و منابع و … . اما برای پاسخ تخصصی باید گفت در برخی از شرایط ممکن است وضعیت بسیار حیاتی بوده و از حساسیت بسیار بالایی برخوردار باشد. در این شرایط، پایش وضعیت باید بسیار دقیق، حساب شده و حساس باشد تا بتواند از بروز هر گونه مشکل احتمالی پیشگیری کند.
از موارد مهم دیگر در خصوص نظارت وضعیت IoT میتوان به پایش چند وضعیت به طور همزمان اشاره کرد که خود میتواند در افزایش عملکرد و بهرهوری نقش کلیدی را ایفا کند.
مهمترین موارد کنترل و نظارت وضعیت IoT
موارد بسیار زیادی را میتوان نام برد که اینترنت اشیا میتواند در کنترل و نظارت بر آنها بهترین عملکرد را داشته باشد. فعالیتهایی مانند کنترل وضعیت ترافیک شهری، نظارت بر عملکرد سیستمهای تهویه و… از موارد کاربردی نظارت وضعیت به وسیله اینترنت اشیا است. نظارت بر سلامت جسمی و ذهنی بیمار و پایش کیفیت هوا، دو مورد از مهمترین موارد پایش وضعیت توسط اینترنت اشیا هستند. پایش وضعیت خاک با استفاده از سنسورهای اینترنت اشیا از دیگر مواردی است که میتوان نام برد.
پایش وضعیت کیفیت هوا با استفاده از اینترنت اشیا
همان طور که میدانید گاز CO2 از جمله گازهای معمول در هوا است که اگر غلظت آن بیش از حد مجاز شود، ممکن است بر سلامتی جسمانی انسان تاثیر بگذارد. در محیطهای سربسته و داخلی امکان افزایش غلظت گاز دیاکسید کربن %۱۰۰ است. برای جلوگیری از این غلظت و آسیبهای احتمالی آن باید وضعیت هوا به صورت متناوب مورد بررسی قرار بگیرد. این پایش وضعیت میتواند با استفاده از اینترنت اشیا صورت بپذیرد که از چند جنبه مهم است. ابتدا اینکه نشان دادن کیفیت هوا در هر لحظه این امکان را در اختیار افراد قرار میدهد که برای تصفیه هوا اقدامات لازم را انجام دهند. همچنین این سرویس میتواند دادههای مربوط به وضعیت هوا را جمع آوری، تحلیل و دسته بندی کند و امکان بررسی و مقایسه یک یا چند روز را در اختیار افراد قرار دهد.