با توسعه تکنولوژیهای جدید، شاهد ظهور خانه های هوشمندی هستیم که میتوان آنها را با کمک گوشیهای هوشمند و فرامین از راه دور کنترل و مدیریت کرد. سستم روشنایی هوشمند نیز جزئی جدایی ناپذیر از ساختمانهای هوشمند میباشد. پریز هوشمند در سستمهای روشنایی جایگاه ویژهای دارد، چرا که میتوان با کمک آن به کنترل هوشمندانه سیستم برق ساختمان پرداخت.
با کمک یک پریز هوشمند میتوان وسایل برقی خانگی را از راهدور خاموش و روشن کرد. پریزهای هوشمند از آن جهت کاربرد زیادی دارند که میتوان از آنها در خانههای سنتی که سیستمهای هوشمند در آنها اجرا نشده است، استفاده کرد.
پریزهای هوشمند مانند یک وسیله برقی به دوشاخه برق وصل میشوند. امّا نکته مهم اینجاست که کنترل سمت دیگر پریز در اختیار مصرفکننده است. وجود حسگر و سیستم کنترل از راه دور که در پشت پریز تعبیه شده است باعث میشود تا مصرفکننده بتواند بهراحتی جریان برق را از راه دور کنترل کند و دستگاههای برق را در منزل خاموش یا روشن کند.
پریز هوشمند و ویژگیهای آن
ویژگی مهم پریز هوشمند، سادگی استفاده از آن میباشد. بعد از خرید یک پکیج پریز هوشمند، کاربر به راحتی پریز را به برق متصل کرده و نرمافزار مرتبط با آن را برروی گوشی هوشمند خود نصب میکند. از این به بعد، هرگاه سنسور گرمایی موجود در این گجت هوشمند احساس کند که دمای وسایل الکتریکی افزایش پیدا کرده است، به صورت خودکار جریان برق را قطع خواهد کرد.
کاربران میتوانند با استفاده از اپهای موبایلی، پریزهای خود را زمانبندی کنند. مثلا در ساعت ۶ صبح جریان برق مربوط به پریز چاییساز به صورت خودکار وصل میشود و هنگامیکه کاربر ساعت ۶ و نیم از خواب بیدار میشود، آبجوش برای او مهیّا است.
چگونگی عملکرد پریزها
همانطور که کفته شد این ابزار هوشمند عملکرد سادهای دارد و به راحتی میتوان از آن در خانههای قدیمی که به سیستمهای هوشمند مجهز نیستند استفاده کرد.
این پریز بوسیله ارتباطی که با مودم برقرار میکند، فرامین را از اپلیکیشنی که برروی گوشی کاربر نصب است دریافت میکند. این پریز میتواند میزان مصرف انرژی توسط تجهیزات متلف را بسنجد و به کاربر گزارشات دقیقی را ارائه دهد.
کاربردهای هوشمندسازی پریزها
با هوشمندسازی پریزهای برق میتوان کارهای بسیاری را مدیریت کرد. در ادامه به معرفی چند مورد از کاربردهای این وسیله هوشمند میپردازیم:
- روشن و خاموش کردن وسایلی نظیر اتو، پلوپز، چاییساز و … از راهدور
- روشن کردن سیستم گرمایشی یا سرمایشی، قبل از رسیدن به محل
- خاموش کردن تلویزیون و کنسول بازی کودکان در زمانهای معین
- تامین نکات ایمنی و حفظ امنیت ساختمان
- کاهش هزینههای مصرف انرژی با مدیریت صحیح منابع
- قیمت مناسب به نسبت سیستمهایی که پیچیده هستند و اجرای آنها هزینههای بالایی را برای مالکان در بر دارد.
- کاهش احتمال خطرات برقگرفتگی و آتشسوزیهای ناشی از اتصالات برقی.
این پریزهای هوشمند این قابلیت را دارند که به آسانی بروزرسانی شوند. همچنین میتوان از آنها به عنوان لامپ شب خواب استفاده برد. در حال حاضر قیمت این پریزها در ایران مابین ۱۰۰ هزارتومان تا ۳۰۰ هزارتومان میباشد و امکان خرید آنها از فروشگاههای معتبر اینترنتی و عرضهکنندگان تجهیزات هوشمند ساختمانی وجود دارد.