زمانی ساخت شهرهای هوشمند برای بشر یک رویای دست نیافتنی بود اما امروزه پیشرفت تکنولوژی توانسته است این رویا را تحقق بخشد؛ چرا که امروزه به دلیل روی کارآمدن اینترنت اشیا، در بسیاری از مناطق، پروژه شهر های هوشمند کلید خورده است. شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که اهدف شهر هوشمند چیست و چرا بشر در طول تاریخ، در پی ساخت این نوع شهر ها بوده است؟ با ما همراه باشید تا بتوانید پاسخ تک تک سوالات خود را بگیرید.
شهر هوشمند چیست؟
عبارت شهر هوشمند در واقع اشاره به استفاده از هر نوع تکنولوژی در برنامه ریزی، توسعه و اجرای برنامههای شهری دارد. این عبارت آنقدرها هم جدید نیست؛ به صورتی که در سال ۲۰۱۱ در یکی از شهر های پیشرفته، امکان شارژ خودرو های الکترونیکی برای شهروندان فراهم شد. این نمونه یکی از موارد استفاده از تکنولوژی در شهرهای هوشمند است. شهری که امکان خرید های آنلاین، برگزاری جلسات آنلاین و حتی سفر های آنلاین و… را دارا میباشد و زندگی در این نوع شهر ها رفاه کافی را برای شهروندان به ارمغان میآورد، شهر هوشمند نامیده میشود. امروزه به دلیل پیشرفت اینترنت اشیا (IOT)، شهرهای هوشمند نیز پیشرفت کردهاند و به شیوه مدرن درآمدهاند.
مزایای شهر هوشمند
شهر های هوشمند به استفاده پیشرفته از تکنولوژیهای روز دنیا و اینترنت اشیا معروف هستند. در این بخش از مطلب به شما خواهیم گفت که یک شهر هوشمند چه ویژگیهایی دارد و زندگی در این نوع شهر ها چه مزایایی در اختیار شهروندان میگذارد.
انرژی هوشمند
استفاده از سیستم انرژی هوشمند باعث میشود میزان مصرف انرژی تحت کنترل باشد و با بازدهی بیشتر، بتوان انرژیهای مصرفی را مدیریت کرد. تحقیقات نشان میدهند، بازدهی انرژی در شهرهای هوشمند در ۲۰ سال آینده ۳۰ درصد افزایش خواهد یافت. همچنین در این دسته شهرها با استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر، سیستم مدیریت پسماند شهرها و مدیریت ذخایر آب، میتوانند میزان آلودگی را نیز کاهش دهند.
جابجایی هوشمند
با رشد سریع شهرها و افزایش جمعیت، مسئولین در پی پیدا کردن روش جدیدی برای جابجایی های عمومی بودند. به این ترتیب، پیاده روی، دوچرخه سواری و روشهای جابجایی ترکیبی، راه حلهایی است که تا حدودی جهت رفع مشکل ترافیک در شهرهای بزرگ ارائه شد. پیدا کردن راه حلهای بهتر و خلاقانهتر، تاثیر مثبتی بر کاهش هزینه و پاکیزگی محیط زیست داشته است.
زیرساخت هوشمند
زیرساخت هوشمند، پایه اساسیای برای ساخت شهرهای هوشمند است. این ویژگی کمک میکند تا سیستمهای فعلی بهبود پیدا کنند و با تحلیل دادهها، الگوهای ترافیک و سایر مشکلات شهری برطرف شود.
سرویسهای ارتباطی هوشمند
با افزایش راههای ارتباطی شهروندان با مقامات شهری، شهرها به مکانهایی امنتر، پاکیزهتر و زیباتری برای زندگی تبدیل خواهند شد. به عنوان مثال شهروندان با استفاده از این سرویسها میتوانند مشکلات جمعآوری زباله و یا سایر مشکلات را گزارش دهند و بدین صورت مسئولین سریعتر میتوانند برای حل مشکلات، چاره اندیشی کنند.
بهداشت و سلامت هوشمند
یکی از مهمترین مسایل در زمینه شهری، توجه به بهداشت و سلامت عموم است. ارائه روشهای هوشمند، برای فراهم کردن سرویسهای درمان، باعث کاهش هزینهها و جمع آوری اطلاعات بیماران خواهد شد. بدین وسیله پزشکان و پرستاران راحتتر میتوانند با یکدیگر ارتباط دشته باشند و سریعتر با همفکری یکدیگر به مشکلات بیماران رسیدگی کنند.
امنیت هوشمند
یکی از چالش برانگیزترین مسائل در شهرهای بزرگ تامین امنیت شهروندان است. با استفاده از شبکه های هوشمند و نصب قویترین سیستمهای امنیتی بر روی آن، امنیت شهروندان در این دسته شهرها حفظ خواهد شد.
هدف از طراحی شهر هوشمند چیست؟
اهداف شهر هوشمند با توجه به مفهوم آن، تا حدودی قابل حدس زدن است. به منظور طراحی و ساخت شهرهای هوشمند، زمان و هزینههای زیادی باید صرف شود و اصلیترین مسئلهای که از هدر رفت زمان و هزینه جلوگیری میکند، مشخص کردن هدف دقیق از هوشمندسازی شهر ها است. در ادامه به طور کامل اهدافی که تا به امروز باعث شدهاند تا بسیاری از مدیران، شهر ها را به سمت هوشمند سازی سوق دهند، را بیان خواهیم کرد.
افزایش سرعت و دقت
یکی از مهمترین و اساسیترین اهداف هوشمندسازی شهرها، افزایش کارکرد مجموعه از نظر سرعت و دقت است. به عنوان مثال استفاده از سیستم حضور و غیاب هوشمند به ادارات کمک میکند تا با سرعت و دقت بالا، از حضور کارمندان مطلع شوند و این در حالی است که در ادارات سنتی با استفاده از نیروی انسانی، احتمال خطای زیادی وجود دارد.
کاهش هزینههای مربوط به استخدام نیروی انسانی
یکی دیگر از اهداف طراحی هوشمند شهر ها، کاهش هزینه مربوط به استخدام و سایر هزینههای جانبی نیروی انسانی میباشد. با هوشمندسازی شهرها نیاز به نیروی انسانی کاهش مییابد و نیروی انسانی جای خود را به تکنولوژی خواهد داد. استفاده از تکنولوژی به جای انسان، علاوه بر کاهش هزینهها، سبب افزایش دقت و سرعت و عدم بروز مشکلات مختلف برای انسانها خواهد شد.
صرفه جویی در مصرف انرژی
یکی از مشکلاتی که شهرهای سنتی با آن دست و پنجه نرم میکنند، هدر رفت بالای انرژیهای تجدید ناپذیر است. هوشمند سازی شهر ها با هدف کاهش مصرف انرژی، به وسیله طراحی نرم افزارها و برنامه های هوشمند صورت میگیرد. این برنامهها بهینهترین روش را برای کاهش مصرف انتخاب میکنند و هدف صرفه جویی در انرژی را محقق میسازند.
اطلاع رسانی بهتر
در سیستمهای هوشمند، اطلاع رسانی و هشدار ها بسیار سریعتر صورت میگیرد و در صورت بروز هرگونه خطر، به سرعت پیام هشدار در اقصی نقاط شهر منتشر شده و بدین ترتیب از بروز تلفات جانی جلوگیری خواهد شد.
مدیریت و کنترل از راه دور
این موضوع برای برخی از مسئولین به قدری مهم بوده است که با هدف مدیریت از راه دور امور شهری، به هوشمندسازی شهر ها پرداختهاند. با استفاده از این امکانات، مدیرعامل یک کارخانه، رئیس یک شرکت، مقامات شهری و اکثر مدیران، میتوانند در هر لحظه بر روی فعالیتهای مجموعه خود کنترل داشته باشند و به خوبی آن را اداره کنند.
سخن پایانی
امروزه هوشمندسازی شهر ها هدف بسیاری از مقامات قرار گرفته است. در طراحی شهرهای هوشمند، اهداف زیادی مورد توجه قرار گرفته است و هر شهری متناسب با پتانسیلهای محیطی، جغرافیایی و اقتصادی خود در پررنگتر شدن یک هدف خاص نقش دارد. تحقق اهداف شهر هوشمند برای شهروندان، مزایای زیاد و البته رفاه بیشترزندگی را به دنبال خواهد داشت.