فراگیری اینترنت اشیا در حوزه های مختلف، شکل دیگری از تحولات دیجیتال را به وجود آورده است و سبب سهولت کارها و افزایش ایمنی در تمامی صنایع شده است. در این میان صنعت حمل ونقل یکی از مهمترین بخشهایی است که بیشترین استفاده را از اینترنت اشیا برده است و در حال حاضر به دنبال استفاده از اینترنت اشیا برای راه آهن هوشمند است. تاکنون پروژه های زیادی راجع به این موضوع ارائه شده است اما هماکنون دو شرکت Cisco و Iteris با همکاری یکدیگر اقدام به یک مشارکت استراتژیک در زمینه راه آهن های هوشمند کرده اند. عملی کردن این پروژه میتواند نگرش جدیدی در سیستم های حمل ونقل ریلی ایجاد کند.
استفاده از اینترنت اشیا برای راه آهن هوشمند
یکی از مهمترین بخش های زیرساخت راه آهن، سیستم کنترلی آن است که به صورت مستقیم با سطح ایمنی راه آهن در ارتباط است. از همین رو در ساختار راه آهن از یک سیستم کنترلی هوشمند که مبتنی بر فرایند اینترنت اشیا است، استفاده میشود. براساس این سیستم کنترلی، تمامی اجزای راه آهن میتوانند اطلاعات خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و براساس آن، اقدامات لازم را انجام دهند. تاکنون مدل های کنترلی بسیاری در این حوزه ارائه و توسط نرم افزارهای مختلف شبیه سازی شدهاند. بنابراین استفاده از اینترنت اشیا برای راه آهن هوشمند مسئله ای است که میتواند رایج ترین دلایل ریشه ای حادثه های قطار را کاهش دهد.
نقش راه آهن هوشمند در صنعت حمل ونقل
با پیشرفت تکنولوژی و گسترش اینترنت اشیا، شاهد ظهور سنسورهای محیطی در شبکه حمل ونقل ریلی هستیم و میدانیم که استفاده از سیستمهای حمل ونقل هوشمند میتواند میزان بهره وری و ایمنی در این حوزه را به طرز چشمگیری افزایش دهد. بدون شک راه آهن های هوشمند کارآمد بیشتری را در قطارهای متصل به شبکه ایجاد میکنند و تجربه بهتری از یک سفر را به دنبال خواهند داشت. ابزارهای موجود در راه آهن را میتوان در ۴ بخش برنامه های کاربردی، تجهیزات سرویس دهنده، تجهیزات سنجش محیط و تجهیزات مانیتورینگ دسته بندی کرد. وظایف هر یک از موارد نام برده شده مشخص است و براساس نقش آنها تعیین میشود.
عملکرد سیستم های هوشمند ریلی
در یک سیستم هوشمند ریلی، حسگرها و تجهیزات مختلف با متصل شدن به شبکه اینترنت اشیا به صورت مستمر پارامترهای قطار را اندازه گیری میکنند. دما، ولتاژ منابع و فشارهوای ترمزها نمونه ای از این پارامترها هستند که توسط حسگرها ثبت و به کنترلر مرکزی فرستاده میشوند. به یاد داشته باشید که سرعت در آنالیز این اطلاعات سبب بهبود عملکرد قطارها میشود. برای هوشمندسازی سیستم های راه آهن میتوان از تجهیزات سیمی یا بیسیم استفاده کرد. این تجهیزات به صورت سنسورهای مختلف در کنار یکدیگر قرار میگیرند و اطلاعات مربوط به وضعیت مسیر، تونلها، پلها و… را جمع آوری میکنند. پردازش و ثبت این اطلاعات، نقش زیادی در افزایش ایمنی قطار دارد. جهت استفاده از اینترنت اشیا برای راه آهن هوشمند لازم است از دستگاه های هوشمند متنوع و داینامیک استفاده شود تا بتوانند تمامی ابعاد این شبکه گسترده را پوشش دهند.
با توجه به پیچیدگی سیستم های حمل ونقل ریلی، استفاده از اینترنت اشیا در این حوزه میتواند بسیار تاثیرگذار باشد. هوشمندسازی راه آهنها موضوع مهمی است که در حال بررسی بوده و تاکنون راهکارهای زیادی برای آن ارائه شده است. برای آگاهی بیشتر در این حوزه میتوانید به مطالب موجود در وبسایت IoTmap مراجعه نمایید.