با فراگیر شدن اینترنت اشیا، شاهد حضور اشیایی کاملا هوشمند در مصارف و کاربردهای گوناگون هستیم. همچنین از دیگرسو، باج افزارها هم به عنوان یک تهدید مهم خود را در فضای مجازی مطرح کرده اند. در چنین فضایی باج افزارهای اینترنت اشیا به عنوان یک چالش مهم امنیتی مطرح هستند.
باج افزار(Ransomware) یک نوع بدافزار است که به مهاجمان اینترنتی امکان تسلط به شبکه ها و کامپیوترهای دیگر را می دهد. مهاجمان با کمک باج افزارها می توانند به رمزنگاری اطلاعات حساس دیگران بپردازند. همچنین امکان قفل کردن یک سخت افزار به کمک بدافزارها وجود دارد.
در موج اولیه حمله باج افزارها(درفاصله سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶)، آنها به سیستم ها و پایگاه داده های سازمان های بزرگ حمله می کردند. امّا در نسل بعدی شاهد باج افزارهای اینترنت اشیا خواهیم بود. این باج افزارها، به اشیا هوشمند حمله خواهند کرد و این اشیا را به منظور اجرای عملیات بدخواهانه تحت تسلط خود در خواهند آورد.
تاثیر باج افزارهای اینترنت اشیا بر زندگی انسان ها
باج افزارهای اینترنت اشیا این توانایی را دارند که تاثیر زیادی بر روی زندگی انسان ها بگذارند. دور از تصور نخواهد بود، اگر بگوییم باج افزارهای اینترنت اشیا قدرت لازم برای تسلط برجهان را خواهند داشت.
چنین باج افزارهایی می توانند کنترل خانه های هوشمند را در اختیار گیرند، جریان انرژی را مختل سازند و خودروهای خودران را به درجه ی افسارگسیختگی برسانند. بنابراین می توان از باج افزارها به عنوان یک ابزار بسیار خطرناک در دست مهاجمان وهکران اینترنتی نام برد.
در حال حاضر اینترنت اشیا در کاربردهایی همچون پزشکی-سلامت به کار گرفته می شود. معمولا حسگرها و ایمپلنت های کاشتنی وظیفه کنترل بیماری ها را برعهده دارند. باج افزارها با تسلط به چنین سیستم هایی می توانند حیات و ممات انسان ها را با مخاطرات جدّی مواجه سازند.
اهمیت اینترنت اشیا برای باج افزارها
اکوسیستم اینترنت اشیا می تواند برای باج افزارها بسیار ارزشمند باشد. چرا که با تسلط بر شبکه های اینترنت اشیا می توان زیرساخت های حساس و حیاتی را تحت تاثیر قرار داد. نیروگاه های هسته ای و پالایشگاه های نفت با توجه به حضور اشیا هوشمند در چنین محیط هایی می تواند یکی از اهداف باج افزارها باشد.
باج افزارهای اینترنت اشیا برخلاف باج افزارهای سنتی که توسط شرکت ها و افراد مدیریت می شوند و هدف آنها تنها مسائل مالی بود، توسط گروه های تروریستی و دولت های متخاصم کنترل خواهند شد. دولت های متخاصم از آسیب پذیری هایی که به موجب باج افزارها در اینترنت اشیا بوجود می آیند به عنوان یک ابزار جنگی استفاده می کنند.
نجات اینترنت اشیا از دست باج افزارها
تجهیزات اینترنت اشیا برای نجات یافتن از دست باج افزارها نیاز دارند تا به صورت مستمر بروزرسانی شوند. امنیت اینترنت اشیا یک مسئله دائمی می باشد که بایستی همیشه و بطور پیوسته مورد توجه قرار گیرد.
تقویت سیستم های احرازهویت به عنوان یک راهکار امنیتی برای مقابله با باج افزارها محسوب می شود. سیستم های احراز هویت علیرغم توسعه ای که یافته اند امّا هنوز نتوانسته اند از لحاظ فنی و عملیاتی اطمینان لازم را فراهم نمایند.
و در پایان…
برای آن که اینترنت اشیا بتواند فراگیر شود نیاز است تا زیرساخت ها و مباحث امنیتی بیش از هرچیز دیگری مورد توجه قرار گیرند. اینترنت اشیا در آینده نزدیک، تمامی ابعاد زندگی بشری را در برخواهد گرفت. به همین دلیل توجه به حفظ حریم خصوصی و افزایش توان عملیاتی تجهیزات در مقابل باج افزارهای اینترنت اشیا ضروری بنظر می رسد.