استفاده از فناوری سیستم تشخیص چهره هوشمند یکی از روشهای مرسوم برای اسکن چهره افراد و احراز هویت بصری آنها است. در این مقاله از IoTmap با تعریف و کاربردهای آن بیشتر آشنا میشویم.
سیستم تشخیص چهره هوشمند چیست؟
سیستم تشخیص چهره هوشمند (facial recognition system) یکی از انواع فناوری بیومتریک است که به عنوان یک تکنولوژی قدرتمند شناخته میشود و بر اساس الگوریتمهای هوش مصنوعی و یادگیری عمیق (Deep Learning) کار میکند و توانایی تشخیص چهره افراد مختلف را دارد.
سیستم تشخیص چهره هوشمند چگونه کار میکند؟
در ابتدا به سیستم تشخیص چهره باید آموزش داد که چهره چیست تا بتواند سایر موجودیتها را از چهره تشخیص دهد. در این مرحله تصاویر مختلفی به الگوریتم (که یک شبکه عصبی عمیق است) داده میشود. با تکرار این مرحله، الگوریتم هر بار مکان چهره را در تصویر مییابد که ممکن است در اوایل کار با خطا همراه باشد؛ اما به مرور، الگوریتم ارتقا یافته و خطا کاهش میابد.
در قدم دوم، هدف از آموزش سیستم؛ تشخیص چهره افراد مختلف است. در این فاز، الگوریتمها روشهای مختلفی دارند. به عنوان مثال، یک الگوریتم، فاصله میان نقاط خاص چهره مانند فاصله بین دو چشم، فاصله چشم تا ابرو و… را اندازهگیری میکند، درواقع از صورت افراد نقشه برداری میکند.
روش کار سیستم تشخیص چهره هوشمند با بینایی ماشین است؛ به این معنی که نقاط مختلف چهره افراد را به اعداد ۰ و ۱ تبدیل میکند و بر همین اساس برای هر چهره یک وکتور در نظر میگیرد. به عنوان مثال، در تصویربرداری اطراف مراکزی مانند بانکها، سیستم، فیلم را به بخشهای کوچکی تقسیم کرده سپس آنها را پردازش میکند. درواقع برای چهره هر فرد یک وکتور در نظر میگیرد و با توجه به وکتورهایی که از قبل به سیستم داده شده، آنها را بررسی کرده و با هم مطابقت میدهد.
کاربردهای استفاده از سیستم تشخیص چهره هوشمند
سیستم تشخیص چهره هوشمند از جمله فناوریهایی است که کاربردهای آن هم در بین عموم مردم جامعه و در استفاده روزمره آنها به چشم میخورد و هم در سازمانها و مراکز مختلف به صورت کاملاً تخصصی. مثلاً این سیستم بین افراد، یکی از روشهای محبوب جهت قفل وسایل هوشمند شخصی استفاده میشود. از طرفی یکی دیگر از کاربردهای مرسوم آن در مراکز قضایی و اهداف امنیتی است. به این ترتیب از جمله کاربردهای سیستم تشخیص چهره هوشمند میتوان به احراز هویت تصویری کارمندان یک شرکت و ثبت ساعت ورود و خروج آنها، تشخیص و تأیید هویت افراد مجرم، تشخیص چهره برای افراد و یا حتی حیوانات گم شده و… اشاره کرد.
مزایای استفاده از سیستم تشخیص چهره هوشمند
- جلوگیری از تقلب و کلاهبرداری در مراکز و ادارات مختلف
- بهینهتر شدن روند انجام کارهای روزانه مانند خرید، کارهای درمانی و…
- افزایش سرعت پردازش و احراز هویت بدون نیاز به مدارک کاغذی مختلف
- کاهش تعاملات انسانی
- بهبود تدابیر امنیتی در مراکزی مانند فروشگاهها
معایب استفاده از سیستم تشخیص چهره هوشمند
- به خطر افتادن حریم شخصی و اجتماعی افراد
- پیچیدگی و پرهزینه بودن این سیستم
- امکان خطا در شناسایی با تغییر زاویه دوربین و ظاهر افراد
- امکان هک شدن سیستم تشخیص چهره هوشمند و به دنبال آن اتفاقاتی نظیر به خطر افتادن جایگاه اجتماعی افراد
همه ما میدانیم که هر فناوری جدیدی با معایب و مزایایی همراه است. حال میتوان با سنجش این موارد، انتخاب کنیم که از آن بهره ببریم یا نه. با استفاده درست میتوان از فناوریهای جدید بیشترین سود را برد.