در چند روز اخیر سیل گسترده ای در استان های مختلف کشور بوقوع پیوست. این سیل که با تلفات جانی و مالی شدیدی همراه بود باعث شد تا توجه مسئولان به ضعف های اساسی در زیر ساخت های کشور و مدیریت حوادث طبیعی جلب شود. اینترنت اشیا فناوری است که می تواند در حوزه های مختلف کارگشا باشد. یکی از این بخش ها محیط زیست می باشد.
حوادث طبیعی در سالیان اخیر خسارت های سنگینی را از لحاظ مالی و جانی به کشور وارد کرده اند. سیستم های هشداردهنده به کمک حسگرهای محیطی می توانند با پایش اطلاعات، جلوی خسارات بیشماری را بگیرند. با کمک اینترنت اشیا دستیابی به محیط زیست هوشمند دور از دسترس نخواهد بود.(مقایسه ساختار مدیریت بحران در ایران،ژاپن،هند و ترکیه با یکدیگر)
راهکارهای ارائه شده توسط اینترنت اشیا برای مدیریت حوادث طبیعی :
هم اکنون کشورهای پیشرفته نظیر آلمان، ژاپن و چین بطور گسترده برای مدیریت حوادث استفاده می کنند. حوادثی نظیر زلزله، سیل، طوفان، سونامی، رگبار و رعدوبرق با کمک اینترنت اشیا قابل پیش بینی و کنترل هستند. سامانه های هشدار سریع با استفاده از انواع حسگرهای محیطی به سنجش پارامترهای محیطی می پردازند.
در صورتی که پارامترهای اندازه گیری شده توسط حسگرهای تفاوت زیادی با معیارهای استاندارد داشته باشد، آلارم های لازم صادر می شود. بسیاری از کارشناسان معتقدند که با کمک تکنولوژی هایی نظیر شهر هوشمند، ساختمان هوشمند، پایش آب وهوا ، کنترل دما و سیستم های پیشرفته هواشناسی می توان از بروز بسیاری از حوادث پیشگیری کرد و از فاجعه های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جلوگیری بعمل آورد.
کنترل سیلاب ها و روان آب ها بوسیله اینترنت اشیا :
با کمک اینترنت اشیا می توان به آسانی تغییرات آب و هوایی را رصد کرد. این موضوع باعث می شود تا امکان پیش بینی بارش های سیل آسا وجود داشته باشد. اینترنت اشیا با کمک سنسورهای محیطی میزان آب موجود در سدها و رودخانه ها را اندازه گیری می کند. سپس به کمک شبکه های ۵G هشدارهای لازم را به مراکز مدیریت بحران ارسال می کند.
خسارت های شدیدی که از حوادث طبیعی به دولت ها وارد می شود باعث شده است تا آنها به سمت هوشمندسازی مدیریت حوادث طبیعی حرکت کنند. در ایران نیز هرچند که فعالیت های مثبت و سازنده ای در سالیان اخیر انجام شده است امّا هنوز با استانداردهای بین المللی فاصله زیادی وجود دارد.
نقش سیستم های اطلاعاتی(IS)در مدیریت حوادث طبیعی :
سیستم های اطلاعاتی به مجموعه ای از سخت افزارهای و نرم افزارها گفته می شود که با جمع آوری اطلاعات ، ذخیره و پردازش آنها دانش لازم برای مدیریت بحران ها را فراهم می آورند. سیستم های اطلاعاتی در بحران های محیط زیستی باید داده های مورد نیاز خود را به کمک حسگرها و کنترل کننده های محیطی بدست آورند. بنابراین یک ارتباط بسیار نزدیک بین سیستم های اطلاعاتی و اینترنت اشیا وجود دارد.
نقش RFID در کنترل حوادث طبیعی :
مطلب مرتبط : معرفی تکنولوژی RFID و نقش آن در اکوسیستم اینترنت اشیا
RFID به معنای استفاده از سیگنال های رادیویی برای شناسایی خود کار اشیا از راه دور می باشد. تگ های RFID را می توان در دورترین نقاط یا حتی در درون آب جای داد. آنها با کمک آنتن کوچکی بر روی خود دارند اطلاعات را از محیط دریافت می کنند و به مراکز کنترل ارسال می کنند. RFID به عنوان یک زیرساخت مهم در اکوسیستم اینترنت اشیا محسوب می شود. مدیریت حوادث طبیعی با کمک RFID به سادگی و با کمترین هزینه امکانپذیر می باشد.
نتیجه گیری :
وقوع بلایای طبیعی اجتناب ناپذیرند. بنابراین بایستی به سراغ مدیریت حوادث طبیعی رفت. فناوری های مدرنی همچون اینترنت اشیا و RFID می توانند باعث کاهش هزینه ها شوند. چالش اساسی در استفاده از این فناوری ها مباحث امنیتی و ارتباطات پرسرعت ۵G می باشد. با توسعه فناوری ۵G و همچنین کاهش هزینه های ساخت تگ های RFID امکان فراگیر شدن اینترنت اشیا در مدیریت بحران فراهم خواهد شد.