همزمان با ورود اینترنت اشیا در صنعت کشاورزی تغییر و تحولهای عظیمی در آن شکل گرفت. امروزه نقش اینترنت اشیا در صنعت کشاورزی غیر قابل انکار است. چراکه استفاده از دو علم اینترنت اشیا و هوش مصنوعی به کشاورزان کمک زیادی میکند تا محصولات کشاورزی و دامهای خود را بهتر مدیریت کنند.
با بهرهگیری از فناوریهای نوینی که در این دو علم وجود دارد میتوان کلیۀ بخشهای صنعت کشاورزی اعم از ماشینها و ابزار آلات آن، سیستمهای مخصوص دامداران و کشاورزان، راهکارهای دقیق کشاورزی و… را توانمندسازی کرد تا علاوه بر آسانتر و در عین حال هوشمندانهتر کردن کارها به سلامت محیطزیست و تغذیه افراد نیز اهمیت بیشتری داده شود.
از جمله اقدامات موثری که میتوان در این زمینه انجام داد، این است که همزمان با نزدیک شدن به پایان هر سال کلیۀ تغییراتی را که در حوزهی اینترنت اشیا در سال جاری رخ داده، در نظر گرفت. به گونهای که اقدامات موثر آن را برای سال آینده نیز ادامه داد و آنها را بهبود بخشید؛ و همچنین با انجام بررسیهای لازم کموکاستیها را نیز برطرف نموده و تغییرات لازم را اعمال کرد تا بدین روش تأثیرات استفاده بالقوه از اینترنت اشیا را چندین برابر کرد.
کاربردهای اینترنت اشیا
از جمله کاربردهایی که اینترنت اشیا در زندگی ما دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هوشمندسازی ساختمانها، مدارس، بیمارستانها، بانکها، دفاتر کاری، کارخانهجات، صنایع تولیدی و…
- هوشمندسازی وسایل نقلیه عمومی و اتومبیلها
- هوشمندسازی وسایل و تجهیزات ساختمانها، کارخانهجات، صنایع، بیمارستانها و …
- کشاورزی و دامپروری هوشمند
- هوشمندسازی سیستمهای امنیتی
- و…
در ادامه توضیحات به بررسی ۲ مورد از کاربردهای اینترنت اشیا در بخشهای مختلف صنعت کشاورزی میپردازیم.
تراکتورها و ماشینهای هوشمند
از جمله مهمترین دلایلی که باعث میشود کشاورزان و مزرعهداران اولین کسانی باشند که خواهان استفاده از تراکتورها و ماشینهای هوشمند میباشند، صرفهجویی در هدر رفت انرژیهای انسانی از قبیل کمتر شدن پیادهرویها در مزارع، صرفهجویی در پرداخت هزینه به کارگران، جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مربوط به خاک و… میباشد.
تراکتورها و ماشینهای هوشمند نهتنها رباتهای راننده بیروح نیستند، بلکه این ماشینها با بهرهمندی از تکنولوژیهای بهروز هوش مصنوعی توانایی بهرهوری حداکثری را از زمینهای کشاورزی دارند.
نظارت بر بخشهای مختلف دامداری
عدهی زیادی از کشاورزانی که زمینهای متعددی برای کاشت و برداشت محصول دارند، تنها محصولات کشاورزی را پرورش نمیدهند بلکه دامهای بسیاری را نیز اداره میکنند. به همین خاطر این اشخاص از جمله کسانی هستند که برای بهبود وضعیت مزارع کشاورزی و سلامت دامهای خود، حاضرند هزینههای هنگفتی را پرداخت کرده تا در این صورت به وسایل و ابزارهایی که برای نظارت بر بخشهای مختلف کار خود نیازمندند، دسترسی پیدا کنند.
در این راستا شرکتهای مختلفی در حال توسعه دانش و فناوریهای خود هستند تا راهکارهای مدیریت دامداری را با بهرهگیری از سیستمهای اینترنت اشیا افزایش دهند و بدین وسیله کسبوکارها را به موفقیت بیشتری برسانند. آنها سنسورهای مخصوص خود را توسط وسایل مختلفی که به دام متصل است، به کار میگیرند تا بدین وسیله بر ضربان قلب، فشار خون، میزان تنفس، درجه حرارت و حتی هضم غذای دامها نظارت داشته باشند. این سنسورها همچنین امکان شناسایی حیوانات مریض را داشته و نسبت به حل مشکلات دامها اقدام میکنند.