اینترنت اشیا از آن تکنولوژیهای جدید و جذاب امروزی است که هر روز که از خواب بیدار میشویم برای شنیدن یکی دیگر از امکانات و ابزارهای آن آمادگی داریم. اما در موضوع اینترنت اشیاء هم مانند سایر علوم از تئوری تا عمل و اجرا گپ و فاصله قابل توجهی وجود دارد. با توجه به رشد علمی ایران و راه اندازی شبکه اینترنت اشیا در ایران، استارتاپهای ایرانی موقعیت خوبی برای فعالیت در این زمینه دارند. ایده های خلاقانه اینترنت اشیا برای اجرا راه سختی را در پیش دارند. ایدههای خلاقانه میتوانند هر چیزی باشند از هوشمندسازی خیابانها و خانههای سنتی گرفته تا هوشمندی پوشیدنیها و مواد غذایی و اتومبیلهای بدون راننده. مسئله مهم این است که بتوانید برای آنها توجیه علمی و عملی بیان کنید.
یکی از مطالعاتی که در این حوزه توسط گارتنر انجام شده نشان میدهد که فقط در حدود ۲۶% از ایدهها و شرکتهایی که ایدههای جذاب برای اینترنت اشیاء داشتند به نتیجه نهایی رسیدهاند. ایدههای خلاقانه اینترنت اشیاء هر روز در حال گسترش و توسعه توسط افراد زیادی هستند اما مسئله مهمتر امکان اجرایی شدن و بازدهی آن است. اگر شما صاحب یک کسب و کار مرتبط با اینترنت اشیاء و یا حتی از طرفداران و حامیان این تکنولوژی هستید، قطعا اجرایی شدن ایدهها و تئوریهای اینترنت اشیاء از دغدغههای مهم و اساسی شما به حساب میآید.
تغییرات کوچک در سیستم اینترنت اشیاء
از آنجایی که تکنولوژی اینترنت اشیاء متشکل از تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری متنوعی است، در میان متخصصین این تکنولوژی از اینترنت اشیاء با عنوانی مثل سیستمی از سیستمها هم یاد میشود که میتوان برای درآمدزایی آن را به حوزههای تجارت و اقتصاد متصل کرد. کوچکترین تغییری در هر بخشی از سیستم میتواند کل سیستم را تحت تاثیر قرار بدهد و یا عملکرد آن را نسبت به قبل تغییر دهد.
در اینجا قصد داریم با ارائه یک مثال این موضوع را برای شما شرح دهیم. مثلا با تغییر در بعضی قسمتهای سیستم عامل حسگرها میتوان مصرف انرژی باتری آن را کاهش داد. خب حتما میگویید فوقالعادست، با این کار عمر مصرف باتری را افزایش دادهاید اما اتفاقی که در سیستم اینترنت اشیاء شما میافتد این است که با توجه به کم شدن تعداد پیامهای ارسالی از حسگرها و یا دستگاههای مربوطه، سیستم بزرگتر آن را به عنوان درست کار نکردن حسگر در نظر میگیرد که عواقب منفی زیادی را به دنبال دارد.
این مثال یکی از ابتداییترین و پیشپا افتادهترین چالشهایی است که ممکن است با یک تغییرات کوچک در یک سیستم اینترنت اشیاء واقعی اتفاق بیفتد. پس هیچگاه حتی تغییرات کوچک را بدون در نظر گرفتن پیامدهای آن در سیستم اینترنت اشیاء اعمال نکنید زیرا ممکن است نتایج بزرگ و گاهی اشتباه را به همراه داشته باشد.