در طول دو دهه گذشته، ساختمانها و زندگی در آنها بسیار تغییر کرده است. با پیشرفت در صنعت مصالح سازی و روشهای نوین ساختمان سازی، ساختمانها به صورت مقرون به صرفه، دارای کارایی بالا و سازگار با محیط زیست ساخته میشوند. ساختمانهای امروزی با استفاده از تکنولوژیهای جدید، قادرند در برابر تغییرات مستقیم و غیرمستقیم پیرامون خود واکنش مناسب نشان دهند. در این مطلب به شما خواهیم گفت که هوش مصنوعی در معماری چه کاربردی دارد و چگونه باعث هوشمند سازی بنا ها میشود.
قدمت معماری
در طول تاریخ معماریهای قابل توجهی در جهان به وجود آمدهاند. تمدنهای باستانی مانند مصر و بین النهرین، معماریهای شاهکار و قابل توجهی از خود به جا گذشتهاند. معماری بناها، در آن دوره بر اساس باورها و اعتقادات مردم آن سرزمین شکل میگرفتند. در گذشته که ماشین آلات و مصالح به صورت امروزی پیشرفت نکرده بودند، برای ساخت یک بنا سالیان سال زمان نیاز بود. همچنین معماران در ساخت کاخها، خلاقیت زیادی به خرج میدادند؛ همانطور که امروزه نیز خلاقیت در طراحی ساختمان، حرف اول را میزند. متخصصان این زمینه در مورد کم رنگ شدن اهمیت خلاقیت در طراحی ساختمانها، ابراز نگرانی میکنند. عدهای از آنها اعتقاد دارند که هوش مصنوعی در آیندهای نه چندان دور جایگزین خلاقیت و طراحیهای خلاقانه میشود!
تاثیر و کاربرد هوش مصنوعی در معماری
برخلاف نظر بعضی متخصصان، عدهای دیگر بر این باورند که ورود هوش مصنوعی در صنعت معماری نه تنها ضرری ندارد، بلکه باعث پیشرفت آن نیز میشود. آنها معتقدند که در آینده، با استفاده از هوش مصنوعی در معماری قادر هستیم کارهای تکراری را با سرعت بالاتری انجام داده و زمانی که قصد داشتیم به کارهای زمانبر اختصاص دهیم را صرف طراحیهای خلاقانه کنیم.
ساخت زیربنا
توانایی هوش مصنوعی در پردازش اطلاعات انبوه فوق العاده است و این دقیقا اهمیت استفاده از این تکنولوژی را در معماری مشخص میکند. زمانی که معمار میخواهد زیربنای یک ساختمان را طراحی کند، زمان زیادی را باید به شناخت محل مورد نظر اختصاص دهد، اما هوش مصنوعی این کار را در اسرع وقت با پردازش سریع دادهها انجام میدهد و طرحهای پیشنهادی را نیز ارائه میکند.
معماری پارامتریک
اگر به مبحث معماری علاقمند باشید و یا در این زمینه تخصص داشته باشید، احتمالا با معماری پارامتریک آشنا هستید. معماری پارامتریک نوعی طراحی است که این امکان را برای طراح فراهم میکند که بتواند مولفههای مشخصی را تغییر دهد و به دنبال آن به یک طرح خاص دست پیدا کند.
معماران با استفاده از نرم افزارهای مختلف، این طراحی را انجام میدهند. بدین صورت که خروجی طراحی خود را انتخاب کرده، سپس با مشخص کردن محدودیتها، اطلاعات لازم را به نرم افزار میدهد. نرم افزار با استفاده از هوش مصنوعی، محاسبات مربوطه را انجام داده و دیگر نیازی نیست طراح وقت خود را صرف محاسبات نماید.
ساخت و ساز و برنامه ریزی
برنامه ریزی برای خلق یک اثر، یکی از مراحل مهم قبل از شروع کار است که البته اکثر افراد نمیتوانند تا قبل شروع کار، برنامه ریزی جامعی داشته باشند. کاربرد هوش مصنوعی در این مرحله از طراحی معماری، مشخص میشود. هوش مصنوعی با دسترسی به اطلاعات و آمار، محیط را تفسیر کرده و حتی هزینه ساخت بنا را نیز محاسبه میکند و به معماران کمک میکند تا برای پروژه پیش روی خود برنامه ریزی کنند.
شهرهای هوشمند
بر اساس نظر محققان، شهر های آینده با شهرهایی که امروزه مشاهده میکنیم، بسیار متفاوت است و بدون شک تغییرات زیادی خواهند داشت. طراحی شهرها کار چندان آسانی نیست و نیازمند تخصص و سالها برنامه ریزی در این زمینه است. یکی از وظایف مهم طراحان شهری این است که با نگاه به شهر، به راحتی دریابند شهر مورد نیاز چگونه به جریان افتاده و یک اکوسیستم چگونه در کنار یکدیگر زندگی میکنند.
امروزه شهرهای هوشمند زیادی با استفاده از هوش مصنوعی ساخته شدهاند که معماران را ترغیب میکند تا در مورد شهرهای سنتی خود تجدید نظر کرده و آنها را نیز به شهر هوشمند تبدیل کنند. ساختمانها، گوشیهای موبایل، اتومبیلها و… در شهرهای هوشمند با یکدیگر در ارتباط خواهند بود. در این شهرها دیگر خبری از اتلاف منابع و زمان نیست و با افزایش امنیت و کاهش آلودگی، کیفیت زندگی جوامع بشری ارتقا خواهد یافت.
هوش مصنوعی در دکوراسیون داخلی
هوش مصنوعی علاوه بر تاثیری که بر شهرها گذاشته است، در داخل خانهها نیز خودنمایی میکند. امروزه تمامی اجزای خانههای هوشمند، مانند یک ارگانیسم زنده با یکدیگر در ارتباط هستند. معماران در طراحیهای خود میتوانند از هوش مصنوعی بهره برده و دکوراسیون داخلی را با کیفیت بیشتری طراحی کنند.
هوش مصنوعی و امنیت ساختمانها
با استفاده از هوش مصنوعی طراحان قادر هستند نوارهای ویدیویی را تجزیه و تحلیل کنند و در هنگام بروز خطر سرقت و یا هر چیز دیگری هشدار دهند.
معماری در آینده
این روزها با توجه به اینکه بسیاری از مواد غذایی در زمینهای زراعی مکانیزه کاشت میشوند، هنوز هم افرادی به دنبال محصولات تولید شده به روش سنتی و ارگانیک هستند. با اینکه قیمت این محصولات ممکن است از انواع مشابه خود بالاتر باشد، باز هم طرفداران پر و پا قرص خود را دارند.
موضوع معماری هم به همین صورت است و با اینکه خیلی از متخصصان به دنبال طراحیهای معمارانه هوشمند هستند، اما باز هم خلاقیت معمارانه انسان از هوش مصنوعی بالاتر است و هیچ چیز نمیتواند جای تفکر طراحان را بگیرد. درست است که تکنولوژی قادر است همه کارها را سریعتر و بهینهتر پیش ببرد و هیچ کاری نیست که از دست آن برنیاید، اما به هر حال نمیتواند جایگزین تفکر انسان شود!
سخن پایانی
این روزها هوش مصنوعی و کاربردهای آن در گوشه و کنار زندگی هریک از ما دیده میشود و استفاده از آن در دنیای امروز ضروری شده است. هیچ تخصصی نیست که بتواند ادعا کند که به هوش مصنوعی نیاز ندارد و یا در روند آن تاثیر گذار نیست. در طراحیهای معماری نیز این تاثیرات به وفور دیده میشوند و بسیاری از ساخت وسازها را تحت تاثیر خود قرار داده است.
ابزارها و نرم افزارهای زیادی برای استفاده از هوش مصنوعی در معماری وجود دارد که هر روز به کمیت و کیفیت این برنامهها افزوده میشود. اینترنت اشیا، طراحیهای پارامتریک، چاپگرهای سه بعدی و… از جمله ابزارهای فوق حرفهای هستند که در دسترس طراحان قرار گرفته است.