با توسعه ساختمانهای هوشمند شاهد فراگیر شدن باغچههای هوشمند، بامهای سبز، گلدانهای هوشمند و گیاهان هوشمند در چنین ساختمانهایی هستیم. به همین دلیل مالکین خانههای هوشمند به دنبال تهیه ماژولهای آبیاری هوشمند برای گیاهان و درختان خود میباشند. سیستم آبیاری هوشمند شامل تجهیزاتی میشود که با کمک آنها میتوان با برنامههای از قبل تعیین شده گیاهان مختلف را برحسب نیازشان آبیاری نمود. چنین سیستمهایی علاوه بر راحتی کار برای کاربران، صرفهجویی زیادی را در منابع آبی بوجود میآورند. چنین سیستمهایی قابلیت تطابق با سیستمهای آبیاری بارانی، قطرهای و همچنین سایر سیستمهای آبیاری را دارند. با وجود حسگرهای مختلف در چنین سیستمهایی میتوان میزان رطوبت خاک و گرمای هوا را اندازهگیری کرد و با توجه به نیاز گیاه آبیاری مناسب را صورت داد.
آبیاری هوشمند گلدانها، بام سبز و فضای سبز
امروزه علاوه بر باغچههای سنتی با مفاهیم جدیدی دیگری نیز مواجه هستیم. گلدان هوشمند، گلدانی است که آب مورد نیاز گیاه را در منبعی ذخیره میکند و با توجه به رطوبت خاک به مرور آب مورد نیاز را به گیاه میرساند. معمولا برای چنین گلدانهایی علائم هشدار دهندهای در نظر میگیرند که میزان رطوبت خاک را اعلام میکنند. بام سبز بامی است که سطح آن توسط گیاهان مختلف پوشانده شده است. آبیاری چنین فضاهایی را معمولا با سیستمهای هوشمند آبیاری انجام میدهند. بام سبز یک عامل مهم برای کاهش آلودگی در سطح کلانشهرها میباشد. فضای سبز به فضاهای عمومی در شهرها(نظیر بلوارها، پارکها و باغهای ملی) اطلاق میشود. آبیاری چنین مکانهایی نیاز به منابع آبی و نیروی انسانی بسیاری دارد. با کمک ماژولهای آبیاری هوشمند میتوان در هزینه مصرف آب ونیروی انسانی صرفهجویی مناسبی را انجام داد.
مزایای هوشمندسازی سیستمهای آبیاری
- کاهش نیاز به آبیاری سنتی و دستی
- هوشمند کردن آبیاری(مکانیزهاسیون) و کاهش مصرف منابع آبی
- حفظ شادابی گیاهان و زیبایی محیط
- افزایش بازدهی محصولات کشاورزی
- کاهش هزینهها و عدم نیاز به نیروی انسانی
- امکان آبیاری از راه دور گیاهان با استفاده از ارتباطات بیسیم
- امکان اجرای سناریوهای مختلف آبیاری با توجه به نیاز گیاه، شرایط آب و هوایی و موجودی منابع آبی
- سنجش رطوبیت آب و مواد مغذی خاک(برای تشخیص نیاز گیاه به آب و کود)
جایگاه ماژولهای آبیاری هوشمند در ایران
از آنجا که ایران کشوری خشک و کمآبی محسوب میشود، مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی و گیاهان گلخانهای میتواند کمک زیادی را در زمینه مدیریت منابع آبی بنماید. در حال حاضر شرکتهای ایرانی که در زمینه هوشمندسازی ساختمان فعالیت میکنند توانستهاند ماژولهای آبیاری هوشمند را برای بامهای سبز و همچنین باغچهها وگلدانهای آپارتمانی ایجاد نمایند. این ماژولها با توجه به نیاز مالکان ساختمانهای هوشمند و مساحت گلخانهها و باغچهها قابلینت نصب سریع و آسان را دارند. صرفه جویی که از طریق آبیاری هوشمند برای مالکان ایجاد میشود باعث خواهد شد تا هزینه یک ماژول هوشمندسازی آبیاری در مدت کوتاهی به مالک بازگردد.
نکات مهم در تهیه ماژولهای آبیاری هوشمند
- ماژولهای آبیاری هوشمند بایستی همگام با اکوسیستم اینترنت اشیا و با استفاده از شبکه اینترنت با سایر دستگاهها و تجهیزات هوشمند هماهنگی لازم را داشته باشند.
- کاهش هزینه یک عامل مهم در استفاده از آبیاری هوشمند میباشد. پس در طراحی ماژولها بایستی به این نکته توجه زیادی شود.
- هر شرایط محیطی و دمایی نیاز به سنسورهای خاصی دارد. در طراحی ماژولهای آبیاری هوشمند بایستی با توجه به شرایط از حسگرهای مختص هر محیطی استفاده شود.
- سیستمهای هشداردهنده در آبیاری هوشمند میتوانند مخاطبان را از شرایط گیاهان مطلع کنند. وجود چراغهای LED علاوه بر زیبایی، پیامهای لازم را به اطرافیان خواهند رساند.
هزینه اجرای سیستم آبیاری هوشمند
قیمت ماژولهای آبیاری هوشمند با توجه به اندازه و وسعتی که میتوانند آبیاری کنند متغییر است. امّا هماکنون، یک ماژول آبیاری را میتوان از قیمت ۴۰۰ هزار تومان به بالا خریداری کرد. این ماژولها شامل انواع شیرآلات، لولههای اتصالدهنده، حسگرهای محیطی و درون خاکی، گلدانهای مخصوص، نوارهای آبیاری بارانی و قطرهای، تایمر و همچنین نرمافزارهای مرتبط میباشند. معمولا در سیستمهای آبیاری پیشرفته یک دستگاه کنترلکننده نیز وجود دارد که عملکرد اجزای مختلف را مورد بررسی قرار میدهد و در صورت بروز هرگونه مشکل آلارمهای لازم را بر روی گوشیهای هوشمند ارسال میکنند.