علیرغم توسعه اینترنت اشیا در سالیان اخیر، این صنعت هنوز نتوانسته است جایگاه واقعی خود را بیابد. چالش های اینترنت اشیا باعث شده اند تا مردم با احتیاط بیشتری به سراغ استفاده از این تکنولوژی بروند.
تغییرات سریع در تجهیزات سخت افزاری باعث شده تا نیاز مستمر به بروزرسانی های نرم افزاری وجود داشته باشد. ازطرفیدیگر، توسعه سیستم های آنالیز اطلاعات باعث گردیده است تا نیاز به امکانات ذخیره سازی پیشرفته تری احساس شود.
پیش نیازهایی برای صنعت اینترنت اشیا
قبل از اینکه به چالش های مهم در حوزه اینترنت اشیا بپردازیم، نگاهی به پیش نیازهای ضروری IoT می پردازیم. هرچند این پیش نیازها ممکن است در طول زمان تغییر کنند، امّا در حالحاضر تمامی شرکت های فعال در حوزه اینترنت اشیا به دنبال اعمال آنها می باشند:
- انطباق خدمات: ایجاد یک توافقنامه جامع برای ارائه خدمات در حوزه اینترنت اشیا ضروری می باشد. اکثر شرکت های فعال در این بخش، شرکت های واسط می باشند. این شرکت ها نیاز به قراردادهای جامعی دارند تا بتوانند نیازهای سایر صنایع به اینترنت اشیا را فراهم آورند.
- نظارت بر تجهیزات لبه: بسیاری از صنایع هنوز نتوانسته اند به یک سطح عمیقی از مهارت ها در فناوری اینترنت اشیا دست یابند، بنابراین ضروری است که نظارت کامل بر تجهیزاتی که در لبه تکنولوژی قرار دارند صورت پذیرد.
- دستهبندی کاربران و تجهیزات: برای درک درست تر از وضعیت فعلی هر کسب و کار و پیکربندی متناسب تجهیزان با آن، نیاز است تا کاربران و تجهیزات مرتبط با آنها دستهبندی شوند.
- اعتبار بروزرسانی: معمولا به طور پیوسته، شاهد ارائه بروزرسانی های نرم افزاری در تجهیزات متصل به شبکه هستیم. ترموستاتها، تلویزیونهای هوشمند، تلفنها، خودروها و محصولات دیگری که به شبکه اینترنت اشیا متصل هستند بروزرسانی های مختلفی را دریافت میکنند. بسیار اتفاق افتاده است که به دلایل مختلف در هنگام بروزرسانی در عملکرد چنین تجهیزاتی اختلال بوجود آمده است. اعتببار انتشار یک بروزرسانی، به کاربران کمک می کند تا تجهیزات خود را با ایمنی بالاتری بروزرسانی کنند.
چالش های اینترنت اشیا
در این بخش به بررسی ۵ چالش عمده که در اکوسیستم اینترنت اشیا با آنها مواجه هستیم، می پردازیم:
۱-قطع ارتباطات تجهیزات
اینترنت اشیا با کمک اتصال به شبکه مغهوم می یابد. قطع ارتباط تجهیزات با شبکه اینترنت به معنای فروپاشی کل اکوسیستم می باشد(اینترنت اشی آفلاین معنا ومفهومی ندارد). در برخی از کسب و کارها، قطع ارتباط یک دستگاه باشبکه باعث ایجاد میلیون ها دلار خسارت خواهد شد. دستگاه هایی با ارتباطات ضعیف، معیارهای هوشمندی را به شدت تضعیف خواهند کرد.
۲-ضعف در بروزرسانی ها
اگر شما مالک یک اتومبیل خودران هستید، همیشه نگران بروزرسانیهای نرم افزار خودرو تان خواهید بود. یک ارتقاء نرمافزاری ناقص و یا هک شده می تواند جان شما یا اطرفیانتان را با خطر مواجه کند. البتّه این چالشی است که محققان راهکارهایی برای حل آن ارائه نموده اند.
۳-ثبت تجهیزات هوشمند
در حال حاضر در هر ثانیه بیش از چندین دستگاه جدید به شبکه اینترنت اشیا متصل می شوند. ثبت تجهیزات و شناسایی هویت آنها در کنار حفظ حریم خصوصی افراد، یکی از چالش های جدّی در اینترنت اشیا خواهد بود.
۴-مطابقت کاربردها
امروزه کاربردهای گوناگونی برای اینترنت اشیا مطرح می شود. کاربردهایی در حوزه های مراقبت بهداشتی، خرده فروشی و حتی صنعت بازیسازی باعث شده تا اینترنت اشیا به یک موضوع داغ تبدیل شود. امّا مهم این است که بدانیم کدام کاربرد به حوزه اینترنت اشیا مرتبط است. بسیاری از کاربردهای امروزی، چندان ارتباطی با حوزه اینترنت اشیا ندارند. برخی از کاربردهای که برای حوزه اینترنت اشیا مطرح می شوند تنها به هوشمصنوعی مرتبط می شوند.
۵-مباحث حقوقی مرتبط با اینترنت اشیا
مباحث حقوقی مرتبط با IoT یکی از چالش برانگیزترین موضوعات این حوزه می باشد. فرض کنید یک اتومبیل خودران براساس یک خطای محاسباتی با یک موجود زنده(انسان یا حیوان) تصادف کند. تعیین مقصر در چنین مواقعی بسیار پیچیده خواهد بود. مالک خودرو، شرکت نقشه خوان، شرکت های نظارتی، شرکت سازنده خودرو، جاده هوشمند، دولت و .. کدامیک مقصر خواهند بود؟
اینترنت اشیا موارد حقوقی جدیدی را بوجود میآورد که نیاز به تحقیقات و وضع قوانین جدید در آنها وجود خواهد داشت. شما می توانید برای مطالع بیشتر درباره چالش های فراروی IoT به این لینک مراجعه کنید.