ارتباطات میدان نزدیک(NFC) یا همان Near Field Communication نوعی از ارتباطات نزدیک بین دو دستگاه(درحد چند سانتیمتر) میباشند. NFC را میتوان جایگزینی برای بلوتوث دانست. در بلوتوث الزامی برای احرازهویت و مسائل امنیتی وجود ندارد. امّا در NFC به احراز هویت دستگاهها اهمیت بسیاری داده میشود. از همینرو پرداخت NFC که در آن نقل و انتقالات مالی صورت میگیرد، توانسته است توجه بسیاری از کارشناسان مالی را به خود جلب نماید. معمولا برای استفاده از تکنولوژی NFC نیاز است تا تراشه آن برروی تلفن همراه نصب گردد. تبادل اطلاعات بین دو تگNFC به صورت کد شده صورت میپذیرد به همین دلیل امکان دسترسی غیرمجاز به آن کاهش مییابد.
ساختار تراشههای NFC
NFCها دارای یک آنتن القاگر (Inductor) بردکوتاه میباشند. آنتهای القاگر با جفتشدن با سایر آنتهای NFC کار میکنند. در واقع با انتقال انرژی در بین ریدر و تگNFC ارتباط و تبادل اطلاعات صورت میپذیرد. NFCهای موجود در بازار درای چهار رده عملیاتی متفاوت هستند که عبارتند از:
- تگ هایNFC نظیر به نظیر که امکان ارسال و دریافت داده در تراشه هر دو طرف وجود دارد.
- تراشههای NFC هنگامی که داده ارسال میکنند در وضعیت فعال قرار میگیرند و هگامی که داده دریافت میکنند در وضعیت غیرفعال قرار می گیرند.
- تگهای NFC که توانایی خواندن و نوشتن اطلاعات را دارند(Read & Write)
- تگهایNFC پیشرفته که میتوان آنها را نوعی از کارت اعتباری دانست که علاوه بر خواندن و نوشتن اطلاعات امکان احرازهویت با کمک سرور بکاند را دارند.
کاربردهای NFC
امروزه NFC کاربردهای جدیدتری نیز پیدا کرده است. از NFC میتوان برای ارتباط بین دستگاههای مختلف دیجیتال نظیر گوشیهای هوشمند، تلویزیون، لپتاپ و تبلتها استفاده کرد. انتقال فایل و تصاویر با کمک NFC در این دستگاهها به سادگی امکانپذیر است. یکی از کاربردهای خاصNFC، شارژ بیسیم تجهیزات الکترونیکی است. شارژ انرژی مورد نیاز در تجهیزات الکترونیکی از طریق NFC باعث شده تا نیاز به سارژرهای سیمی به شدت کاهش یابد و همچنین اشیا هوشمند برای تامین انرژی مورد نیاز خود با مشکلات کمتری مواجه شوند.
تفاوت NFC و RFID
باید توجه داشت که تکنولوژی NFC در باند فرکانسی ۱۳٫۵۶ مکاهرتز کار میکند. بنابراین امکان ارتباط با تگهای RFID با فرکانس بالا را دارا میباشد. مهمتریت تفاوت NFC و RFID در این است که NFC نیاز به تماس فیزیکی بین تگ و کارتخوان دارد در حالی که در RFID الزامی برای تماس فیزیکی نمیباشد. همچنین دامنه فرکانس RFID متنوعتر میباشد بنابراین شاهد انواع تگهای RFID میباشیم که در کاربردهای مختلفی به کار میروند.
پرداخت NFC چگونه صورت میپذیرد؟
در حال حاضر فناوریهای نوین مالی(فین تک) نقش مهمی در تبادلات مالی جهانی پیدا کرده اند. مهمترین کاربرد تراشههای NFC هم پرداخت پول از طریق آنها میباشد. در واقع NFC این قابلیت را دارد که اطلاعات کارتهای اعتباری را در دون خود ذخیره کند و در زمان مورد نیاز و با نزدیک شدن به Reader وجه را از حساب مرتبط با کارت اعتباری کسر نماید. معمولا تراکنشهایی که با کمک NFC صورت میپذیرند نیازی به تصدیق ندارند. این نوع از پرداختها با سرعت بالا و امنیت قابل قبول صورت میپذیرند. که این ویژگی مناسب تجهیزات هوشمند و اینترنت اشیا میباشند.
پرداختهای NFC و اینترنت اشیا
NFC را میتوان یکی از پروتکلهای زیرساختی در اینترنت اشیا دانست. تجهیزات اینترنت اشیا برای ارتباطات درون شبکهایی از RFID، NFC، بلوتوث، وایفای، LTE-A و پروتکلهای رادیویی نظیر Zigbee و Z-wave استفاده میبرند. امّا NFC علاوه بر زیرساخت ارتباطی بودن برای اینترنت اشیا به عنوان یک فناوری مکمل در تجهیزات هوشمند محسوب میشود. با هوشمندسازی ساختمانها و ایجاد شهرهای هوشمند، NFC توانسته حجم زیادی از پرداختهای اشیا هوشمند را پاسخگویی نماید. کنترل پرداخت اشیا هوشمند از طریق اسمارتفونها به سادگی امکانپذیر است. با کمک NFC و اینترنت اشیا دیگر نیازی نیست تا نگران پرداخت قبوض آب و برق، واریز اجاره به حساب مالک، پرداخت فاکتورهای خرید، پرداخت هزینههای شارژ ماهیانه و پرداخت هزینه سرویس و تعمیر تجهیزات خانگیمان باشیم. زیرا که تمامی این پرداختها به صورت کاملا هوشمند و ایمن(Safe) صورت خواهند پذیرفت.
انواع پرداخت هوشمند با کمک NFC
با گسترش اشیا هوشمند و نیاز به پرداختهای امن درون شبکهایی، نیاز به تکنولوژیهای مدرن در این زمینه به شدت احساس میشود. NFC توانایی انجام پرداختهای هوشمند بیسیم برای اشیای مختلف را دارا میباشد. تراشه کوچک NFC به راحتی میتواند بر روی هر دستگاهی نصب شود. با نزدیک شدن شی هوشمند به Reader و احراز هویت متقابل، پرداخت الکترونیکی با امنیت بالا صورت خواهد پذیرفت. از کاربردهای پرداخت NFC میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پرداختهای اعتباری نظیر به نظیر
- پرداختهای پارکومتر، بلیط اتوبوس، مترو و ورزشگاهها
- بلیط الکترونیک
- دریافت هزینه باشگاههای ورزشی
- کارت سلف دانشجویی(کارمندی)
- کنترل تاخیر کارکنان و کسر از حقوق
- حضور و غیاب
- دریافت بلیط هواپیما یا کارت پرواز
- پاسپورت الکترونیک
- باز شدن درب خودرو یا آسانسور