لازمه ی حوزه ی بهداشت و سلامت پویایی آن است. در سال های اخیر مبحث اینترنت اشیا پا به حوزه های گوناگونی نهاده که حوزه ی سلامت از آن جمله می باشد. دانش اینترنت اشیا در بهبود خدمات تشخیصی و درمانی کمک شایانی نموده است. در این نوشتار به بررسی چند مورد از کاربرد های تکنولوژی اینترنت اشیا در حوزه ی سلامت می پردازیم.
کاربرد اینترنت اشیا در خدمات درمانی
اینترنت اشیا توانسته در بخش های مختلف بهداشت و درمان مورد استفاده قرار گیرد. در ادامه به معرفی چند مورد از مهمترین کاربردهای اینترنت اشیا در حوزه سلامت می پردازیم :
جمع آوری و پردازش داده های پزشکی
همان طور که می دانیم حوزه ی سلامت از با اهمیت ترین حوزه هاست و بروز هرگونه تاخیر و یا خطا در آن می تواند ضررهای جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. بیماری که در بیمارستان بستری می شود همواره توسط دستگاه های متعددی مانند دستگاه های تنفسی و نمایشگر ضربان قلب تحت نظر قرار می گیرد. لازم است داده های این دستگاه ها در اسرع وقت ثبت و در هر لحظه کنترل شوند.
اینترنت اشیا در حوزه ی سلامت به کمک ما آمده است. سیستم الکترونیک ثبت سلامت، داده های ثبت شده توسط این دستگاه ها را به طور خودکار و با دقت و به دور از خطای انسانی منتقل می کند. از این رو کادر پرستاری بیمارستان که تا کنون زمانی را صرف ثبت و تفسیر این داده ها می کردند فرصت بیشتری برای رسیدگی به بیماران پیدا می کنند.
از طرفی پزشکان نیز به جای اکتفا به تفسیر پرستاران ملزم به تفسیر دوباره ی این اعداد می شوند و درصد خطای تشخیصی کاهش می یابد. در واقع اینترنت اشیا می تواند شرح حال دقیق تری از بیمار در اختیار کادر درمانی وی بگذارد.
مطالب مرتبط:
- معرفی سیستم های مراقبت بهداشتی
- ایمپلنت های هوشمند ابزاری برای کنترل عصب های مغز
- کاربردهای اینترنت اشیا در پزشکی
مانیتورینگ و تله مدیسن
به کمک تکنولوژی اینترنت اشیا می توان کمک شایانی به ارتقای تله مدیسن (پزشکی از راه دور) نمود. این بدان معنیست که می توان بدون نیاز به حضور بیمار در فضای بیمارستان وضعیت سلامت او را در هر زمان پیگیری کرده و تحت نظر داشت. برای مثال بیمار می تواند در خانه، محل کار و یا حتی در کشور دیگری سکونت داشته باشد و وضعیت سلامت او در هر لحظه ثبت و به پزشک معالج منتقل شود. در این حالت به کادر درمانی بسیار کمتری احتیاج است و در نتیجه از نیروهای درمانی در فضاهای مهم تری استفاده می شود.
مانیتورینگ سلامت افراد
امروزه ساعت های هوشمند کاربرد فراوانی پیدا کرده اند و طرفداران بسیاری نیز دارند. به مرور امکاناتی به این دستگاه ها اضافه شد که در خدمت سلامت افراد بود. امکاناتی همانند گام شمار، امواج مغزی، موقعیت فیزیکی فرد، فشار خون، ضربان قلب، تنفس و … از این جمله می باشند. اگرچه که این اعداد از دقت کمتری برخوردارند اما همچنان قدم بزرگی در حوزه ی سلامت هستند.
نتیجه گیری
اینترنت اشیا از آن دسته تکنولوژی هایی است که می تواند انقلاب عظیمی در حوزه های مختلف پدید آورد. حوزه ی سلامت از این حیث که باید به روز و دقیق باشد مستعد این انقلاب است. بی شک پس از گسترش اینترنت اشیا در حوزه ی سلامت قشر های مختلف از آن سود خواهند برد چرا که نه تنها پزشکان به اطلاعات دقیق تری دسترسی دارند بلکه افراد نیز بدون نیاز به مراجعه به بیمارستان می توانند تحت نظر پزشک باشند. البته که به نظر می رسد چالش هایی در این زمینه وجود داشته باشد اما قطعا با مدیریت صحیح شاهد تحولات مثبتی در زمینه ی سلامت خواهیم بود.