ممکن است اسم iot یا اینترنت اشیا زیاد شنیده باشید ؛ این مفهوم در سال ۱۹۹۹، iot به عنوان کلیدواژه مطرح در حوزه فناوری مطرح شد. (اینترنت اشیا) در ایران ابتدا در حوزه سیستمهای برقی مورد توجه قرار گرفت. در این مقاله سعی بر این داریم قسمت هایی ازین تکنولوژی قدیم و نوظهور را بررسی کنیم؛ بله قدیم و نوظهور دو وجه متفاوت است، اینکه چرا کنار هم قرار گرفتن را در جلوتر به آنها میپردازیم.
اینترنت
اینترنت یک واژه آشنا و کارآمد، کارهای ما وابسته به اینترنت است. چرا ما وابسته اینترنت هستیم؟ ما برای پیشرفت، نیاز به ارتباط با یکدیگر داریم اینترنت،بستری برای ارتباط در هر لحظه و هر مکان را فراهم میکند. کنترل از راه دور وسایل الکترونیک و الکتریکال از سال ۱۹۹۰، موضوعی شناخته شده بود که با تولد اینترنت شکل تازه ای به خود گرفت و مرزهای تکنولوژی را با حضورش جابهجا کرد.
اینترنت اشیا(internet of things)
IOT اولین بار توسط کوین اشتون(Kevin Ashton) در سال ۱۹۹۹ مورد استفاده قرار گرفت که در آن هرچیزی، از جمله اشیای بی جان بر خود هویت دیجیتال داشته باشد و به کامپیوترها اجازه دهند آن ها را سازماندهی و مدیریت کنند.
قبلتر از کوین اشتون، ارتباط ماشینآلات با یکدیگر از اوایل سال های ۱۸۰۰ میلادی مطرح بود. ماشینها از زمانی که تلگراف (به عنوان اولین خط ارتباطی) در سالهای دهه ۱۸۰ و ۱۸۴۰ توسعه یافت، ارتباط مستقیم را فراهم کردند. انتقال صوت رادیویی که با عنوان “تلگراف بیسیم” نامیده شد برای اولین بار در ۳ ژوئن سال ۱۹۰۰ راه اندازی شده و یکی از پایههای اصیل IoT را فراهم کرد. توسعه کامپیوترها در سال های دهه ۱۹۵۰ شروع گردید. تا سال ۲۰۱۳، اینترنت اشیا با استفاده از تکنولوژیهای متعددی چون ارتباطات بیسیم، سیستم های میکروالکترومکان(MEMS) و سیستم های تعبیه شده، تحول زیادی یافت. زمینههای ابتدایی اتوماسیون (شامل اتوماسیون ساختمانها و خانهها)، شبکههای حسگر بیسیم، GPS، سیستم های کنترل و موارد دیگر منجر به تحول بیشتر IoT گشت.
مرکز تحقیق مخابرات ایران، پروژههایی در زمینه اینترنت چیزها را چند سالی است که آغاز کرده است. «تدوین کسب و کار اینترنت اشیا در کشور» یکی از این پروژههاست که از تاریخ ۱۰ دی ۱۳۹۳ تا ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ انجام شدهاست. در این پروژه بر اساس تجربیات علمی و عملیاتی کشورهای مختلف در حوزههای مختلف مطالعات اولیه صورت گرفت و نقشه راه ایران با هدف استفاده ایران از فناوریهای نوین نظیر اینترنت اشیاء برای افزایش رفاه اقتصادی، کیفیت زندگی و مساپل محیط زیستی برای رسیدن به چشمانداز اقتصادی ۱۴۰۴ تعیین شد.