سیستم آبیاری هوشمند (smart irrigation system) در واقع سیستمی است که از هدر رفتن آب هم در مکان های کوچک مانند باغچه و هم مکان های بزرگ مثل زمین کشاورزی، پارک ها، زمین فوتبال و دیگر مکان ها کمک می کند. همان طور که می دانید ایران کشوری گرم و خشک محسوب می شود که اصولا با کمبود آب شیرین مواجه است اما با این وجود ۸۰ تا ۹۰ درصد آب در زمینه کشاورزی هدر می رود. این موضوع به این معنی است که باید هر چه زود تر به دنبال روش هایی باشیم تا از این فاجعه جلوگیری شود.
کار سیستم آبیاری هوشمند چیست؟
سیستم آبیاری هوشمند با توجه به نیاز زمین آن را طبق زمان بندی مناسب و به طور خودکار آبیاری می کند. این سیستم بر خلاف کنترل کننده های سنتی که مطابق برنامه از پیش تعیین شده کار می کنند آب و هوا، شرایط خاک، میزان آب مورد نیاز و … را می سنجد و همان طور که گفتیم به صورت خودکار زمان بندی مناسب را برای آبیاری تنظیم می کند.
برای نمونه اگر افزایش دما داشته باشیم یا بارش ها کم شده باشد این کنترل کننده های هوشمند با در نظر گرفتن نوع خاک، میزان رطوبت و… مدت و دفعات آبیاری را تغییر می دهند. این کار از طریق اینترنت اشیا ممکن شده است. امروزه با توسعه اینترنت اشیا و گسترش استفاده از حسگرهای محیطی، آبیاری هوشمند بهسادگی امکانپذیر میباشد.
همچنین شما این امکان را دارید که زمانی که در خانه خود نشسته اید زمین خود را از طریق تلفن همراه کنترل، آبیاری و حتی کود دهی کنید که این آپشن را می توانید بسیار راحت با نصب فواره های آبپاش اضافه کنید. این دستگاه مجهز به وای فای است که می توان به این وسیله آن را به تلفن همراه، تبلت و دیگر وسایل هوشمند متصل کرد. پس شما این امکان را دارید تا از این طریق آبیاری و کود دهی زمین خود را کنترل کنید.
مزایا و معایب آبیاری هوشمند
این سیستم ها مزیت های زیادی دازند که به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
- آبیاری و کوددهی: این سیستم ها به صورت خودکار هر منطقه ای که نیاز به آب و کود داشته باشد را آبیاری و کوددهی می کنند.
- جای گذاری در زیر زمین: از آن جایی که سیستم زیر زمین نصب می شود پس ما دیگر با مزاحمت شلنگ ها مواجه نیستیم. این آبپاش ها در مواقع نیار از زمین بیرون آمده و باز به زیر زمین بر می گردند.
- آبیاری به صورت قطره ای: این کار بسیار در صرفه جویی آب کمک می کند و دیگر با هدر رفتن آب مواجه نمی شوید.
- توقف آبیاری در هنگام بارش باران: این سیستم به گونه ای طراحی شده است که تشخیص می دهد چه زمانی آبیاری کند و تا چه زمانی طول بکشد. حتی روز هایی که باید آبیاری کند را می داند. سیستم، رطوبت خاک را اندازه گیری می کند و اگر در طول هفته بارشی باشد برنامه بعد را متوقف می کند.
تنها عیبی که دارد گران بودن آن است. در واقع هر چه زمین بزرگ تر باشد به تعداد بیش تری از این سیستم ها نیاز داریم. البته در مقابل کم شدن هزینه قبض ها این عیب را می پوشاند.