ماشین ها علاوه بر تمام مزایایی که دارند اما برخی مشکلات را هم در خود دارند. در شهر های بزرگ یکی از بزرگترین مشکلات نبود فضا است. ماشین های زیاد، نیازمند فضا های پارک زیاد هم هستند. سیستم پارکینگ مکانیزه طراحی شده است تا این مشکل را در هر مکانی حل کند. در ادامه با نقشه اینترنت اشیا ایران باشید تا با انواع این پارکینگ های مکانیزه و کاربرد آنها آشنا شوید.
نکته جالبی در باره تاریخ این سیستم ها وجود دارد؛ اولین پارکینگ نیمه مکانیزه برای اولین بار در سال ۱۳۷۰ استفاده شد و در کنار تمام مشکلاتش، خیلی در شهر های تهران، مشهد، رشت، اهواز و شیراز مورد توجه بود. اما در سال ۱۳۸۹ اولین پارکینگ مکانیزه کامل در تهران راه اندازی شد.
انواع کلی پارکینگ های مکانیزه
بهصورت کلی سیستم های پارکینگ مکانیزه، دارای پنج مدل هستند که هر کدام در جایگاه خاصی کاربرد دارد. در ادامه هر کدام را معرفی میکنیم:
۱-سیستم پارکینگ در خانه
اگر در خانه، تعداد خودرو های شما بیش از یکی است ولی جای پارک ندارید می توانید از این سیستم به راحتی استفاده کنید. این نوع از سیستم ها به سرعت راه اندازی می شوند و می تواند به راحتی جا به جا شود و از طرفی فضای پارکینگ شما را دو برابر یا بیشتر هم می تواند بکند. این سیستم پارکینگ مکانیزه میتواند از برق ۱ یا ۳ فاز استفاده کند و سیستم های هیدرولیکی برای کار کردن نرم در آن استفاده شده است. در این نوع حتی اگر برق قطع شود شما میتوانید ماشین خود را خارج کنید و از همه مهم تر این سیستم در خانه ها هزینه نگهداری پایینی دارد.
۲- سیستم پارکینگ Rotary
شاید در اداره یا یک ساختمان مسکونی، اداری یا تجاری نیازمند پارک کردن تعداد بیشتری خودرو باشید. برای این کار سیستم Rotary مناسب است. این سیستم میتواند به صورت چندین دستگاه در کنار هم، هم استفاده شود و مجموعه ای پارکینگ بسازد. یکی از پرکاربرد ترین استفاده از این سیستم در مرکز شهر ها است. در جایی که قیمت زمین ها به شدت بالا است. با استفاده از این سیستم میشود در جای پارک دو ماشین، حدود ۱۲ خودرو را پارک کرد. شما میتوانید این سیستم را در سی و یک متر مربع هم برپا کنید. اگر جای مناسب تری برای پارکینگ پیدا کردید تعلل نکنید و آن را به سرعت و به راحتی جابجا کنید. این دستگاه نیازمند هیچ گونه سیستم بهبود هوا نیست و می توانید به راحتی از آن استفاده کنید.
۳-سیستم پارکینگ جورچین
در این سیستم را در هر جایی میتوانید نصب کنید. در روی زمین یا زیر زمین باشد مهم نیست و فقط باید ارتفاع آن حدود چهار متر یا بیشتر باشد. به صورت کلی هر جا که به ظرفیت پارک زیادی نیاز است و راه های دسترسی به آن هم زیاد است از این سیستم به علت هزینه پایین استفاده میشود. چیدمان این سیستم به صورت جورچین و بر روی هم است.
۴-سیستم مکانیزه پارکینگ برجی
این سیستم بهترین حالت ممکنه برای یک پارکینگ است البته گرانترین هم هست. این نوع سیستم دو حالت دایره ای یا مستطیلی، با یک آسانسور مرکزی باشد. شما میتوانید در زمینی هفت و نیم در هفت ونیم متری دستگاهی را راه اندازی کنید که در آن ۵۰ ماشین پارک شود. بیشترین ارتفاعی که برای این سیستم در نظر گرفته شده است، ۶۰ متر است. که البته میتواند در چند طبقه به صورت منفی و مثبت ایجاد شود. جالب است که این سیستم به هیچ مسئولی نیاز ندارد و میشود در آن ماشین های شاسی بلند را هم پارک کرد و از طرفی در کنار سرعت بالا، سروصدای کمی هم دارد.
مزیت های کلی سیستم پارکینگ مکانیزه در یک شهر
یکی دیگر از مزایای مهم این سیستم ها، کم کردن مصرف خودرو ها است. در یک پارکینگ مکانیزه شما خودروی خود را خاموش تحویل میدهید و سیستم به صورت خودکار برای شما خودرو را پارک میکند و در طبقات یا جایگاهش قرار میدهد. البته در کنار کاهش مصرف خودرو و کاهش دود در شهر ها، افرادی که در طبقات پارکینگ های قدیمی قرار دارد و دائماً دود را استشمام میکنند در نظر بگیرید. با ایجاد سیستم های مکانیزه، این افراد از سیستم حذف میشود و دیگر آسیب نمی بینند.
امنیت خودرو در سیستم های مکانیزه
امنیت یکی دیگر از مسائل جذاب در سیستم های مکانیزه است. در پارکینگ های قدیمی اگر کسی از خودروی شما چیزی را سرقت میکرد یا به آن صدمه ای وارد میکرد به سختی میتوانستید مقصر را پیدا کنید و خسارت را از او بگیرید ولی در پارکینگ های مکانیزه همه چیز را سیستم ها انجام میدهد و آنها هرگز خطا نمیکنند و همیشه مراقب ماشین شما هستند.
کم تر راه بروید!!
رفت آمد کردن در طبقات سیستم های قدیمی هم خودش دردسری است که دیگر در سیستم های مکانیزه وجود ندارد. در این پارکینگ ها شما ماشین را در ورودی تحویل میدهید و در خروجی هم تحویل میگیرید و نیاز به هیچ گونه رفت و آمدی هم ندارید.
اشتغال زایی در سیستم های مکانیزه
شاید احساس کنید که با داخل شدن سیستم ها در کار ها خیلی ها بیکار میشوند اما اگر دقیق نگاه کنید متوجه میشوید که نیروی انسانی مورد استفاده کاهش پیدا نمی کند و تنها تفاوت در این است که در این سیستم تمامی نیرو ها باید تخصص داشته باشند. البته علاوه بر این مشاغلی مثل جا یابی برای پارکینگ هم از مشاغل جدید هستند که بهتازگی ساخته شده اند.
صرفه جویی در زمان ساخت
ساخت یک پارکینگ معمولی شاید سال ها زمان ببرد اما این پارکینگ ها به سرعت و راحتی راه اندازی و نصب میشوند. شاید قبلاً برای ساخت یک پارکینگ نیازمند فضای زیاد و خاصی بودیم، ولی شما میتوانید این پارکینگ ها را در زیر زمین، بر روی سطح زمین، یا حتی پشت بام ها استفاده کنید.
راهبرد خیلی از این سیستم ها نیازمند هیچ اپراتوری نیست و فقط در برخی از سیستم های بزرگ نیازمند اپراتور های کمی است.
در شهر های مدرن برای هر مشکلی راه حلی خلق شده یا در حال خلق شدن است. سیستم پارکینگ مکانیزه یکی از همین راه حل ها است. امیدواریم که استفاده از این نوع سیستم ها و فناوری ها در ایران هم گسترش بیشتری داشته باشد تا بتوانیم با راحتی بیشتری در این شهر های شلوغ زندگی کنیم.