اخیرا فناوری اطلاعات و ارتباطات حضور فعالی در بخش کشاورزی پیدا کرده است. IT و ICT تلاش دارند تا با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفتهای همچون سیستمهای خبره ، یک کشاورزی هوشمند را بوجود آورند.
همچنین کشاورزی هوشمند هم سعی دارد با استفاده از تجهیزات هوشمند و تکنولوژیهای مدرن، بهرهوری را افزایش داده و تلفات محصولات و منابع را کاهش دهد. معمولا کشاورزان از آخرین فناوریها بیاطلاع هستند، به همین دلیل سیستمهای خبره(Expert System) میتوانند به کمک کشاورزان بیایند و کار کشاورزان را در مواجه با فناوریهای پیشرفته تسهیل کنند.
مهمترین عواملی که باعث متضرر شدن کشاورزان در سیستمهای سنتی می شود عبارتند از:
- تاخیر در کاشت و کیفیت پایین بذر
- خطرات زیست محیطی و بارندگیها
- حملات حشرات و آفات غیرقابل پیشبینی
- آلودگیهای خاک و مشکلات آب
- برداشتهای غیرحرفهای محصولات
- مصرف بیش از حد کود و حشرهکشها
- فقدان تجهیزات و ماشینآلات هوشمند
- ناسازگاری محصولات با محیط کشت
سیستمهای خبره می توانند با استفاده از پایگاههای دانش و تجهیزات اینترنت اشیا ، بهترین تصمیمات هوشمندانه را در کوتاهترین زمانها بگیرند. چنین سیستمهایی میتوانند برای اقدامات پیشگیرانه در کنترل آفات و حشرات موذی موثر باشند. با کمک این سیستمها، تلفات به حداقل ممکن خواهد رسید.
سیستمهای خبره مبتنی بر اینترنت اشیا
اینترنت اشیا یک مفهوم گسترده است که بر اشیایی اشاره دارد که به اینترنت متصل هستند و رفتاری هوشمندانه از خود بروز میدهند. این اشیا قابلیت تعامل با انسانها، اشیا دیگر، ماشینآلات و حتی حیوانات را دارند. اینترنت اشیا به دنبال اتصال همه انسانها و اشیا به شبکه میباشد. این اتصالات انبوه باعث افزایش تعاملات میشود.
ازطرفیدیگر، افزایش تعاملات باعث جمعآوری حجم عظیمی از دادههای خام میشود. این دادهها می توانند خوراک اصلی یک سیستم خبره(Expert System) باشند. سیستمهای خبره مبتنی بر IoT، دادههای خود را از اشیا هوشمند دریافت خواهند کرد. چنین سیستمهایی میتوانند پس از دریافت دادهها با توجه به مدلها و الگوهای دقیقی که دارند در لحظه بهترین تصمیمات را بگیرند.
معمولا سنسورها وظیفه جمعآوری دادههای محیطی را برعهده دارند. دادههای جمعآوری شده از سنسورها به یک دروازه(gateway) ارسال میشود و در آنجا تجمیع میشوند. دادهها با استفاده از فیلترهای نرمافزاری تمییز (Clean Data)، یکپارچه سازی و دستهبندی میشوند. سپس دادهها به یک سروری ارسال میشوند که برروی آن، یک سیستم خبره مستقر میباشد.
الگوریتم سیستم خبره با سرعت بالا به پردازش داده ها و انطباق آنها با الگوهای خود میپردازد. سپس بهترین تصمیم در کسری از ثانیه گرفته میشود و به اطلاع سنسورهای هوشمند میرسد. اشیا هوشمند دستورات سیستم خبره را با دقت بالایی اجرا میکنند و نتایج عملیات خود را برای سیستمهای خبره بازارسال میکنند.
بروزرسانی پایگاه دانش سیستم خبره
یک سیستم خبره با استفاده از اطلاعات مبادله شده و نتایج جدیدی که بدست میآید، به بروزرسانی پایگاه دانش و مدلهای خود میپردازد. بدین شکل با یک همکاری متقابل بین اشیای هوشمند و سیستم خبره، تصمیمات بصورت مستمر بهبود مییابد و عملکرد کلی سیستم ارتقاء مییابد.
سیستمهای خبره مبتنی بر اینترنت اشیا دارای ویژگی های زیر می باشند:
- دانش محور
- عملگرا
- توجه به سوابق و مدلهای قبلی
- تسهیل امور
- ارائه رابط کاربری مناسب برای کشاورزان
مراحل کار یک Expert System
- کسب دانش: یک سیستم خبره برای ادامه حیات خود نیاز به دانش دارد. این دانش با استفاده از حسگرهای هوشمند محیطی درباره آفات، حشرات، بیماریها، علفهای هرز، میزان رشد، آبیاری و … بدست میآید.
- جمعآوری داده: سنسورهای محیطی وظیفه جمعآوری اطلاعات و ارسال آنها به سرور را برعهده دارند. سرور به آنالیز داده و صدور دستورالعملها میپردازد.
- بروزرسانی پایگاه دانش: یک پایگاه دانش نیاز دارد تا بصورت مستمر بروزرسانی گردد. این مرحله از مهمترین مراحل حیات یک سیستم خبره است. یک سیستم خبره بایستی با کمک مدلهای یادگیری بصورت مستمر شرایط خود را بهبود دهد.