قرارداد هوشمند یک پروتکلی است که هدف آن بهبود در قراردادها با امکان ایجاد تراکنشهای بدون واسطه میباشد. تراکنشهایی که در یک قرارداد هوشمند وجود دارند به سادگی قابل پیگیری و راستیآزمایی هستند. این قراردادها غیرقابل برگشت هستند، به همین دلیل نمیتوان آنها را به سادگی تغییر داد. همین موضوع باعث تقویت امنیت چنین قراردادهایی میشود. این نوع از قرردادها از دهه ۹۰ میلادی و با توسعه شیوههای نوین رمزنگاری رایج شدند. با ظهور فناوری بلاکچین قراردادهای هوشمند شکل رایجتری پیدا کردند. در واقع رمزارزها(بیتکوین) نوعی از قرارداد هوشمند میباشند. رمزارز اتریوم (Ethereum) امکان ایجاد قراردادهای هوشمند را در بستر بلاکچین و با امنیت کامل فراهم میآورد.
ماهیت قرارداد هوشمند (Smart Contract)
قرارداد یا توافق از سالیان دور یک واژه آشنا بین انسانها بوده است. در قرارداد طرفین برروی موضوعاتی توافق میکنند و سعی میکنند تمامی موارد مهم در انجام یک رویه کاری را در قالب مادهها و تبصرهها بیاورند. هر قراردادی دارای یک موضوع و حداقل دو طرف میباشد. ارزش قرارداد به تعهد طرفین به انجام یک سری وظایف میباشد و معمولا ضمانتهای اجرایی مختلفی را برای درست انجام شدن قرارداد تعیین میکنند.
معمولا در قراردادهای سنتی افراد واسط نقش نظارت بر اجرای درست قرارداد را برعهده دارند. همچنین واسطههایی برای داوری و قضاوت در موارد اختلافی تعیین میشوند.اختلافنظر در بین طرفین یک قرارداد امری طبیعی محسوب میشود. یک قرارداد سنتی هر چند هم کامل باشد و تمامی موارد در آن لحاظ شده باشد، امکان ایجاد اختلافنظر در آن بسیار زیاد خواهد بود. داورها در قراردادهای سنتی از خطا و اشتباه مصون نیستند. از همینرو محققان به سراغ ارائه شیوههای جدیدتری از قراردادها رفتهاند.
امروزه قراردادهای هوشمند به عنوان یک راهکار برای حل مشکلات قراردادهای سنتی مطرح شدهاند. تکنولوژی بلاکچین یک ویژگی بسیار مهم دارد و آنهم غیرمتمرکز بودن میباشد. قراردادهای هوشمند با استفاده از بلاکچین میتوانند از این ویژگی بهره ببرند. غیرمتمرکز بودن باعث میشود تا واسطهها حذف شوند و امکان تغییر و تقلب در دادههای قراردادها وجود نداشته باشد. بنابراین طرفین یک قرارداد میتوانند به یکدیگر اعتماد کنند.
قرارداد هوشمند چیست؟
یک قراردادهوشمند، برنامهایی کامپیوتری است که بر بستر بلاکچین و با سرعتی بالا اجرا میشود. با توجه به اجرا شدن قراردادهای هوشمند بر بستر بلاکچین امکان ایجاد تغییر در آنها وجود ندارد. امنیت بالای بلاکچین باعث میشود تا طرفین یک معامله با خیالی آسوده وظایف خود را انجام دهند و در صورتیکه طرف مقابل تعهدات خود را انجام ندهد به سادگی قابلیت اثبات و دریافت خسارت وجود داشته باشد.
کاربردهای قرارداد هوشمند
یک قرارداد هوشمند میتواند در کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار گیرد. مهمترین کاربردهای قرارداد هوشمند عبارتند از:
- انتخابات
- موسسات مالی و بانکها(فین تک)
- بیمهها
- دولتها
- املاک
- رسانهها
- ثبت و اسناد
- خدمات بهداشتی و سلامت الکترونیک
- مدیریت زنجیره تامین
- حق مالکیت معنوی
- خودروهای خودران و تجهیزات اینترنت اشیا
- استفاده از خدمات ابری نظیری SaaS ، PaaS و IaaS
نقش بلاکچین و اینترنت اشیا در Smart Contract
هر کجا که صحبت از بلاکچین میشود، اینترنت اشیا(Internet of Things) نیز نقش کلیدی پیدا میکند. در قراردادهای هوشمند نیز این دو تکنولوژی میتوانند در کنار یکدیگر مورد استفاده قرار گیرند. مثلا فرض کنید درب هوشمندی خانهایی که مستاجر آن تعهدات خود نسبت به مالک در قرارداد هوشمند را نقض کرده است دیگر هرگز برای مستاجر گشوده نخواهد شد و تازمانیکه اجاره و خسارت دیکرد پرداخت نشود مستاجر به خانه دسترسی نخواهد داشت. مثال دیگری که میتوان عنوان کرد تجهیزات برقی هوشمندی که به علّت پرداخت نشدن هزینه برق (قرارداد هوشمند یا شرکت برق) به صورت خودکار خاموش میشوند و تا زمانیکه هزینه و جریمه مرتبط با آن پرداخت نشود روشن و فعال نخواهند شد.
قراردادهای هوشمند و اتومبیلهای خودران
با توسعه صنعت خودروسازی و فراگیرشدن خودروهای اتومات و خودران، نحوه تعامل با چنین خودروهایی چالشهای بسیاری را بوجود آورده است. آینده تاکسیهای بدون راننده به بلاکچین و قراردادهای هوشمند گره خورده است. یک خودروی خودران بهوسیله چنین قراردادی به پمپ بنزین میرود و سوخت خود را دریافت میکند یا یک مسافر سوار یک تاکسی بدون راننده میشود و هزینههای خود را پرداخت میکند.
چگونگی اعتماد به قراردادهای هوشمند
قراردادهای هوشمند باعث صرفهجویی در هزینهها میشوند چرا که شخص ثالث(واسطه) از این قراردادها حذف میشوند و دیگر نیازی به دادرسی و هزینه مرتبط با آن وجود ندارد. امّا سئوال مهمی که ذهن هر خوانندهای را به خود درگیر میکند این است که چطور میتوان به قراردادهای هوشمند اعتماد کرد؟ قبل از پاسخ به این سئوال بایستی به ویژگیهای یک قرارداد هوشمند توجه کرد. یک قرارداد هوشمند دارای ۵ خصیصه زیر میباشد:
- اجرای خودکار
- اصلاحپذیری خودکار
- تایید خودکار
- تغییرناپذیر(توسط دیگران)
- غیرقابل انکار
۵ ویژگی فوق باعث میشود تا امکان اعتماد به چنین قراردادهایی افزایش یابد. با توسعه سیستمهای رمزنگاری و افزایش کارآیی بلاکچین اعتماد به قراردادهای دیجیتالی نیز افزایش پیدا میکند.
اجرای قراردادهای هوشمند روی رمز ارز اتریوم
اتریوم یک رمزارز است که با استفاده از یک زبان برنامهنویسی به نام Solidity امکان پیادهسازی کدهای یک قرارداد هوشمند را به کاربران میدهد. این کدها در ماشین مجازی اتریوم آپلود و اجرا میشوند و به تمامی گرههای شبکه ارسال میشوند. از آنجا که هر تراکنش اتریوم در زنجیره بلوکی ذخیره میشود میتوان به آن اعتماد کرد و در هرلحظه صحت اطلاعات را مورد بررسی قرار داد. ماهیت غیرمتمرکز بودن بلاکچین باعث میشود تا امکان دستکاری اطلاعات به سادگی امکانپذیر نباشد. توزیع سراسری یک زنجیره بلوکی در بین همه گرهها شبکه باعث میشود تا یک قرارداد هوشمند هرگز گم نشود و توسط طرفین قراردادا انکار نشود. سرعت بالای بلاکچین باعث میشود تا قرارداد هوشمند از سایر روشهای رمزنگاری و امضا دیجیتال سریعتر و مقرون به صرفهتر باشد.
آینده Smart Contract
امروزه انواع مختلفی از قراردادهای هوشمند بوجود آمدهاند. بنابراین میتوان برحسب نیاز از هرکدام از این قراردادها بهره برد. یک چنین قراردادهایی ما را از کاغذ بازیهای مرسوم رها میسازد و امکان معاملات جهانی با افراد حاضر در سایر کشورها را فراهم میسازد. در واقع استانداردسازی قراردادها یکی از مهمترین مزایای Smart Contracts ها میباشد. در حال حاضر ما با انواع مختلفی از قراردادها مواجهایم، این در حالی است که با کمک چنین قراردادهایی، شاهد یک پروتکل یکسان در تمامی قراردادها خواهیم بود. در حقیقت میتوان گفت که قراردادهای هوشمند، ابزارهایی برای تحقق دهکده جهانی هستند. با گسترش بلاکچین و شیوههای رمزنگاری سبک و سریع کاربردهای جدّیتری برای این قبیل از فناوریها بوجود خواهد آمد. فناوریهای آینده با استفاده از زیرساختهای همچون اینترنت اشیا و بلاکچین توسعه خواهند یافت.