اگر کمی به تاریخچه سیستمهای رایانه ای نگاه کنید، متوجه میشوید با عصر حاضر هیچ تشابهی ندارند. سیستمهای رایانه ای عصر حاضر نه تنها فضای خیلی کمتری اشغال میکنند بلکه در سرعت پردازش اطلاعات نیز از نسل های نیاکان خود بسیار قویتر هستند. البته همانطور که خودتان هم میدانید این سیستمها روز به روز دیوانه وار پیشرفت میکنند. امروز در iotmap مورد امنیت اطلاعات و رایانش کوانتومی (Quantum Computing) صحبت میکنیم.
رایانش کوانتومی چیست؟
رایانش کوانتومی یکی از پیشرفته ترین نوع انتقال اطلاعات در عصر حاضر است که شرکت های نظیر آی بی ام، گوگل، مایکروسافت، دی ویو سیستمز و … در حال تلاش برای عمومی کردن این تکنولوژی جدید در سریع ترین زمان ممکن هستند. رایانش کوانتومی رایانشی است که بر پایه ی قوانین فیزیک کوانتوم کار میکند. در دنیای کوانتومی کیوبیتها (ذرات مواد) در لحظه میتوانند دو مقدار صفر و یک را داشته باشند. به این حالت در دنیای فیزیک کوانتوم برهم نهی میگویند.
اهمیت طراحی کامپیوترهای کوانتومی
طراحی و ساخت کامپیوترهای کوانتومی بیش تر از آنچه که حتی تصورش را بکنید، حائز اهمیت است. این موضوع اینقدر مورد نیاز و دارای اهمیت است که در سال ۲۰۱۲ که همگان تصور می کردند جایزه نوبل سال به پژوهشی در رابطه با ذره گریزان بوزون هیگز برسید، تغییر مسیر دارد و به دو تن از پژوهشگران حوزه فیزیک کوانتوم (اپتیک کوانتومی) سرگئی هاروچ و دیوید جی واینلند رسید.
تاریخچه رایانش کوانتومی
افرادی که با اصول اولیه الکترونیک آشنایی دارند بهخوبی از اتفاقاتی که درون سیستم کامپیوتری آنها رخ میدهد با خبر هستند. به سبب آن اصولی که در زمینه ساخت ترانزیستورها مورد استفاده قرار میگیرد تقریباً یکسان بوده و تنها اندازه و مقیاس است که ممکن است متفاوت باشند.
ایده شکلگیری کامپیوترهای کوانتومی به دهه ۸۰ میلادی بازمیگردد. زمانی که ریچارد فایتمن پیشنهاد کرد محاسبات را باید از دنیای دیجیتال وارد دنیای جدیدی بهنام دنیای کوانتوم کرد. دنیایی که بسیاری از مشکلات رایج امروزی را نداشته و افقهای جدیدی را پیش روی فناوری قرار میدهد. این ایده تا سال ۱۹۹۴ که پیتر شور در آزمایشگاه AT&T این نظریه را مورد بررسی قرار داد و تقریباً گامهای اولیه را در این زمینه برداشت، دستنخورده باقی مانده بود.
از سال ۱۹۹۴ به بعد بود که نظریه اطلاعات و مکانیک کوانتوم در تعامل مستقیمی با محاسبات نانومتری nano computing وارد مرحله تازهای شدند. مرحلهای که اکنون بهنام محاسبات کوانتومی با آن آشنا هستیم. محاسبات کوانتومی با هدف ارائه راه حلهایی برای طراحی مجدد ترانزیستورها و دستگاههای الکترونیکی بر مبنای نظریه کوانتوم شکل گرفت. راه حلی که میگوید ترانزیستورها را میتوان در ابعاد نانومتری و بهشکل کوچکتری طراحی کرد. در همان ایام بود که اصطلاح جدیدی بهنام کیوبیت/ کوبیت (qubit) یا همان بیت کوانتومی برای اولین بار مطرح شد. بهطور معمول و استاندارد در یک سیستم باینری که به سیستم دودویی معروف است، یک بیت کوچکترین و اصلیترین واحد ذخیرهسازی اطلاعات در کامپیوترها بهشمار میرود.
امنیت اطلاعات و رایانش کوانتومی
در چندسال اخیر پژوهشگران به مدلی دست پیدا کردهاند که با استفاده از آن انتقال اطلاعات به شیوه جدید و کاربردی امکان پذیر باشد. این تحقیقات تحولی عظیم در امنیت سایبری ایجاد خواهد کرد و در آینده ای نه چندان نور شاهد این تکنولوژی در دسترس خیلی از کشورهای توسعه یافته خواهیم بود.