با توسعه فناوریهای نوین و افزایش دستگاههای مبتنی بر اینترنت اشیا، کاربران در معرض تهدیدهای سایبری مختلفی قرار میگیرند. در چنین شرایطی هکرها با یافتن نقاط ضعف و باگهای سیستم اقدام به نفوذ غیرقانونی میکنند. جالب است بدانید که تا چند سال پیش تعداد نقاط آسیب پذیر و در دسترس برای هکرها خیلی کم بود؛ سیستمها با نرم افزارهای آنتی ویروس محافظت میشدند و مودم ها از اقدامات امنیتی پیچیده ای برخوردار بودند. اما در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی و دستگاه های متصل به اینترنت، سطح دسترسی هکرها به شبکه افزایش یافته است و تهدیدات امنیت سایبری در اینترنت اشیا نسبت به گذشته بیشتر شده است.
تهدیدات امنیت سایبری در اینترنت اشیا
امنیت را میتوان به عنوان مهمترین فاکتور در مکانیزم اینترنت اشیا معرفی کرد. بنابراین حفظ امنیت در این حوزه مسئله ای حیاتی است که باید به صورت جدی بررسی شود. متاسفانه باید گفت که تاکنون سابقه اینترنت اشیا در پروتکل های امنیتی ضعیف بوده است و بسیاری از دستگاه های اینترنت اشیا نسبت به اصول اولیه امنیت مثل رمزنگاری داده ها کم توجه هستند. کم توجهی به این موضوع مهم باعث شده است تا هکرها به سادگی به اطلاعات دستگاه های اینترنت اشیا مانند روترها و وبکم ها دستبرد بزنند.
گاهی حتی با اتصال ماشین آلات صنعتی به شبکه اینترنت اشیا، خطر کشف و حمله هکرها به این تجهیزات افزایش مییابد و جاسوسی صنعتی و حمله مخرب را به دنبال دارد. بنابراین اگر تمهیدات مؤثری برای ضعف های امنیتی در نظر گرفته نشود، باید منتظر افزایش تهدیدات امنیت سایبری در اینترنت اشیا بود. به یاد داشته باشید که امنیت سایبری حوزه ای است که هر کسب وکار آنلاینی باید به آن توجه داشته باشد.
اقدامات مؤثر جهت افزایش امنیت سایبری در اینترنت اشیا
باید این نکته را یادآور شد که اگرچه با گسترش اینترنت و تجهیزات الکترونیکی امکان دسترسی هکرها به شبکه بیشتر شده است، اما قابلیتهای امنیتی شبکه نیز نسبت به گذشته افزایش یافته است. برای بالا بردن امنیت سیستم های مبتنی بر اینترنت اشیا میتوان از راهکارهای مختلفی استفاده کرد. در ادامه به موثرترین آنها اشاره خواهیم کرد.
- سیستم احراز هویت دوطرفه: براساس این مکانیزم امنیتی، هر دستگاه پس از اتصال به یک سیستم هوشمند در شبکه باید پیش از دریافت یا انتقال داده، احراز هویت شود.
- مانیتورینگ و آنالیز امنیتی: وجود چرخه آنالیز، به سامانه هوشمند این فرصت را میدهد که الگوهای شناسایی شده را در حافظه خود نگهداری کند و در صورت هرگونه دستکاری، نسبت به آن عکس العمل مناسبی نشان دهد.
- بوت امنیتی: نوعی پروتکل امنیتی است که به کمک اعضای صنعت کامپیوتر جهت اطمینان از بوت شدن دستگاه و با استفاده از نرم افزاری که مورد اعتماد سازنده تجهیزات اصلی OEM باشد، ایجاد شده است.
اینترنت اشیا، نوعی فناوری است که به اشیا و وسایلی که امکان اتصال به اینترنت را دارند، اشاره میکند. استفاده از این تکنولوژی با تمام مزیت ها، نگرانی هایی را نیز به همراه دارد. چالش امنیت سایبری اصلیترین دغدغه ای است که باید در این حوزه به آن توجه داشت. از آنجا که تعداد دستگاه های متصل به اینترنت افزایش یافته است، تهدیدات امنیت سایبری در اینترنت اشیا جدی تر از نسل های قبلی به شمار میرود. بنابراین لازم است تمهیدات امنیتی نوینی را در این حوزه اعمال کرد.