با توافقی که فی مابین ایران و فرانسه صورت پذیرفت، ایران بزودی به شبکه بینالمللی اینترنت اشیا خواهدپیوست. شرکت فناوران پیشرو پارس نت با همکاری شرکت سیگفاکس فرانسه قصد دارند در ۷ شهر بزرگ ایران، شبکه IoT ایران را بر بستر شبکه ملی اطلاعات راهاندازی کنند. این توافق به محققان ایرانی کمک خواهد کرد تا هر چه بیشتر توانایی دسترسی و استفاده از تکنولوژیهای لبه را داشته باشند. در حال حاضر شرکت sigfox به عنوان یک اپراتور فرانسوی در بیش از ۳۰ کشور جهان شبکه LPWAN را اجرا کرده است. شبکههای LPWAN با توجه به کم مصرف بودن وپوشش وسیع بهترین بستر برای رشد اینترنت اشیا میباشند.
شبکه بینالمللی اینترنت اشیا چیست؟
شبکه بینالمللی اینترنت اشیا بر روی یک باند فرکانسی رایگان فعالیت میکند، بنابراین برای فعالیت نیاز به اخذ مجوز از سازمانهای مختلف را ندارد. البتّه این شبکه در پهنای باند دارای محدودیت ارسال داده است. برای این که از پهنای باند به خوبی استفاده شود، حسگرهای موجود در شبکه معمولا در وضعیت خواب (غیرفعال) هستند و هر ۱۰ دقیقه یکبار فعال شده و دادههای اندازهگیری شده را در شبکه ارسال میکنند. پلتفرمهای اینترنت اشیا که با این شبکه ارتباط دارند، دادههای دریافتی را پردازش کرده و فرامین متناسب را به تجهیزات هوشمند ارسال میکنند.
سادگی وکاربردی بودن این نوع شبکه باعث میشود تا گسترش آن به سرعت امکانپذیر باشد و همهتجهیزاتهوشمند قابلیت اتصال به آن را داشته باشند. در حال حاضر شرکت sigfox به عنوان یک اپراتور بینالمللی وظیفه توسعه این شبکه جهانی IoT را برعهده دارد.
جایگاه اپراتورهای داخلی در توسعه اینترنت اشیا ایران
اخیرا رایتل و ایرانسل در زمینه اینترنت اشیا خدمات زیرساختی مناسبی را در اختیار عموم قرار دادهاند. رایتل با ارائه سیم کارتهای مبتنی بر اینترنت اشیا امکان کنترل تجهیزات خانگی از طریق گوشی موبایل را فراهم آورده است. ایرانسل نیز با ارائه امکانات مختلف زمینههای لازم را برای تحقق شهرهای هوشمند در اختیار مدیران شهری گذارده است.
با ایجاد زیرساختهای لازم توسط اپراتورها و همچنین قرار داد اخیر با شرکت فرانسوی که باعث اتصال ایران به شبکه بین المللی IoT میشود، میتوان امیدوار بود تا در آینده نزدیک اتفاقات بزرگی را در حوزه هوشمندسازی شاهد باشیم.
پتنانسیل بازار ایران در حوزه IoT
رشد اقتصادی بالا و وضعیت خوب علمی و تکنولوژیکی در ایران باعث شده است تا ایران توانایی بالایی برای ورود به عرصه اینترنت اشیا را داشته باشد. علاقمندی زیاد مردم ایران به گجتهای هوشمند باعث شده است تا محققانو شرکتهای فنّاور توجه زیادی به حوزههای نوین فناوری داشته باشند. اینترنت اشیا میتواند در ایران کاربردهای زیاد و متنوعی داشته باشد و چالشهای بسیاری را حل نماید.
شهرهای هوشمند، ساختمانهای هوشمند، انرژی هوشمند، حمل و نقل هوشمند، کنترل و ردیابی هوشمند، متریک هوشمند، فینتک، اینشورتک، بلاکچین، خودروهای خودران و … میتوانند کسب و کارهای نوپا را در ایران متحول کنند. افزایش تب استارتآپ و بروز خلاقیت در ایران میتواند با کمک تکنولوژیهای پیشرفته سمت و سویی بهتری یابد.