پردازش تصویر امروزه بیشتر به پردازش تصویر دیجیتال گفته می شود که شاخه ای از دانش کامپیوتر است. پردازش تصویر با پردازش سیگنال دیجیتال سرو کار دارد که نماینده تصاویر برداشته شده با دوربین یا پویش شده توسط پویشگر است. پردازش تصویر از دو شاخه عمده بهبود تصاویر و بینایی ماشین تشکیل شده است. بهبود تصاویر در برگیرنده شیوه های استفاده از فیلتر محو کننده و متمایز کننده برای بهتر کردن کیفیت دیداری تصاویر و اطمینان از نمایش درست آنها در مقصد می باشد. ولی بینایی ماشین روشهای درک معنی و محتوای تصاویر است تا برای رباتها و محور تصاویر استفاده شود. بنابراین با توجه به قابلیت های پردازش تصویر در انواع کسب و کارها مورد استفاده قرار میگیرد.
پردازش تصویر و کاربردهای آن
پردازش تصویر بهترین ابزار استخراج ویژگی و تحلیل موقعیت و در نهایت تصمیم گیری صحیح می باشد. این پردازش بر روی تصاویر دیجیتال و توسط سیستم های کامپیوتری اعمال می گردد. کاربردهای متنوع آن در زمینه های مختلف از جمله فنی، صنعتی، شهری، پزشکی و علمی باعث شده است تا به یک موضوع بسیار فعال در میان زمینه های پژوهشی تبدیل گردد.
مراحل پردازش تصویر
پردازش تصویر روشی است که تصویر ورودی دریافت شده و طی عملیاتی به صورت تصویر یا مجموعه ای از نشان ها یا متغیرهایی از تصویر در خروجی نمایش داده می شود. این خروجی ها می توانند:
- نمایش و چاپ تصویر
- ویرایش تصویر
- بهبود تصویر
- کشف و تشخیص یک ویژگی خاص از تصویر
- فشرده سازی تصویر
انجام مراحل پردازش تصویر
بعد از دریافت تصویر از ورودی عملیات پیش پردازش انجام می گیرد.
- روش های حذف نویز، جداسازی و ارتقای تمایز نواحی که احتمال وجود اطلاعات در تصویر باشد. هدف از پیش پردازش ارتقای تصویر و حذف مولفه های غیر ضروری در تصویر است.
- تجزیه و تحلیل تصویر که شامل فشرده سازی اطلاعات، بهبود تصویر و تشخیص الگوهاست. با بخش بندی اطلاعات ورودی به قسمت های تشکیل دهنده تصویر مشکل ترین بخش پردازش تصویر دیجیتال انجام می شود. خروجی این بخش، داده های پیکسلی خام است که به صورت مرز یا ناحیه هستند. داده های مرزی مشخصات گوشه ها و خمیدگی ها را مشخص می کنند. داده های ناحیه ای خواص درونی بخش ها مثل بافت یا استخوانبندی تصویر را نشان می دهند. این داده ها را به شکل مناسب برای پردازش کامپیوتری آماده می کنیم.
- پردازش کامپیوتری به استخراج ویژگی ها که شامل اطلاعات مورد نظر است می پردازد. می تواند تشخیص گروهی از اشیا از گروه دیگر باشد.
- خروجی پردازش می تواند تصویر یا گزارش باشد. این خروجی نتیجه تجزیه و تحلیل تصویر است که شامل تشخیص و تعبیر است.
پردازش سیگنال(تصویر) فناوری توانمند برای تولید، تبدیل، استخراج و تفسیر اطلاعات است. با توجه به قدرت عظیم نهفته در پردازش سیگنال، مشاغل مختلف در حوزه پردازش تصویر وجود دارد. این مشاغل از سه جنبه اهمیت دارند:
- پردازش سیگنال نقش مهمی در صنایع مختلف دارند- سیگنال ها برای انتقال اطلاعات تقریبا در تمامی حوزه های کاری قابل استفاده هستند.
- صنعت مراقبت پزشکی
- پردازش سیگنال های اشعه ایکس، تصاویر ام آر آی و سی تی اسکن
- تفسیر داده های مالی از جمله فرایند تصمیم گیری در تجارت و اوراق بهادار سهام شرکتها
- فیلمهای جدید سینمایی
- صنعت تجهیزات الکترونیکی مصرفی مانند تلفنهای هوشمند و…
- ابزارهای پوشیدنی و دستیار دیجیتال خانگی
۲٫ پردازش سیگنال فناوری آینده
۳٫ پردازش سیگنال برای اهداف اجتماعی